Šahović: Najvažnija implementacija Minska

Izvor: VOA, 18.Mar.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šahović: Najvažnija implementacija "Minska"

Šef radne grupe Ministarstva spoljnih poslova Srbije za predsedavanje OEBS-om veruje da je sada ključan momenat i da će se u narednih nekoliko nedelja ili meseci videti da li će prekid vatre u Ukrajini biti trajan ili će se neprijateljstva obnoviti...

Ambasador Dejan Šahović, šef radne grupe Ministarstva spoljnih poslova Srbije za predsedavanje OEBS-om, u razgovoru za naš program kaže da Srbija, kao predsedavajuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << trenutno radi na sprovođenju paketa mera za implementaciju sporazuma iz Minska - počevši od nadgledanja prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja - do reformi koje treba da sprovede Ukrajina.

Glas Amerike: Juče smo na konferenciji o OEBS-u čuli različita mišljenja Rusije i Ukrajine. Jedan civilizovani dijalog, ali potpuno oprečna stanovišta. Kako u jednom takvom kontekstu može da dođe do kompromisa? Šta očekujete od srpskog predsedavanja OEBS-om, kakav realan napredak može da se postigne?

Šahović: „Da, i ova diskusija, kao i mnoge koje se vode već godinu dana, pokazala je da postoje potpuno suprotni stavovi, pre svega o uzrocima krize u Ukrajini, a onda i o putevima za njeno rešavanje. Mi, kao predsedavajući, već dva i po meseca intenzivno radimo, pre svega sa stalnom posmatračkom misijom, koja je na terenu u Ukrajini, i specijalnim predstavnikom predsedavajućeg, našeg ministra, švajcarskom ambasadorkom Hajdi Taljavini. Trenutno se radi na sprovođenju paketa mera za implementaciju minskog sporazuma iz septembra prošle godine, paket je usvojen u februaru i sadrži čitav niz odredbi, počev od nadgledanja prekida vatre, nadgledanja i verifikacije povlačenja teškog naoružanja, pa dalje... sve sa ustavnim reformama, koje treba da sprovede Ukrajina. Ta trilateralna kontakt grupa koju vodi ambasadorka Taljavini, pod našim predsedavanjem, treba da sprovede sve te odredbe i to je dosta složen zadatak u ovim okolnostima koje ste pomenuli, kada postoje tako suprotni stavovi o uzrocima i načinima za rešavanje krize“.

Glas Amerike: Da li verujete da za vreme srpskog predsedavanja OEBS-om da možemo da očekujemo se kriza zaista stiša na terenu?

Šahović: „Kriza je u neku ruku počela da se stišava, prekid vatre se održava sa manjim incidentima i izuzecima u nekim određenim zonama, došlo je do određenog povlačenja teškog naoružanja i sada je zaista ključan momenat, kada će se videti – u sledećih nekoliko nedelja ili meseci – da li će to biti trajni prekid vatre ili će se neprijateljstva obnoviti. Mandat misije je sada produžen za sledećih godinu dana, do marta iduće godine, što je takođe bio komplikovan zadatak za našu misiju u Beču. Obezbeđena su sredstva za njen rad i postoje ti preduslovi da se krene u stišavanje i deeskalaciju krize. Naravo, od samih aktera i političke volje zavisi da li će i doći do pravog smirivanja“.

Glas Amerike: Šta je to što Srbiji može da donese predsedavanje OEBS-om, u smislu jedne međunarodne pozicije. Više oputa je isticano da je Srbija u specifičnoj situaciji zbog svoje pozicije i svojih dobrih odnosa s Moskvom. Na koji način ona može da doprinese i na neki način da se promoviše?

Šahović: „Srbija nije mnogo drugačija u tom pogledu od recimo Švajcarske koja je prošle godine predsedavala, koja je takođe neutralna zemlja, koja takođe ima dosta dobre odnose i sa Moskvom i sa Kijevom, kao što ima i Srbija. Situacija je delikatna, složena i teška, kao što svi znamo i predsedavanje OEBS-om može sigurno puno da doprinese Srbiji, afirmaciji njene međunarodne pozicije, da se afirmiše kao jedan značajan međunarodni akter, koji je u stanju da kredibilno i profesionalno vodi jednu veliku međunarodnu organizaciju“.

Glas Amerike: Da li će se nešto promenti kada nemačka preuzme predsedavanje OEBS-om, da li bi onda mogli da se pojačaju pritisci na Rusiju?

Šahović: „Nemačka je sledeći predsedavajući, ona aktivno, zajedno sa Srbijom i Švajcarskom, u jednom formatu koji se zove 'trojka' učestvuje već sada u mnogim aktivnostima i pomaže našem predsedavanju. Vrlo je značajno što će Nemačka sledeće godine preuzeti predsedavanje, jer je Nemačka, kao što znamo, veoma važan akter u evropskoj i svetskoj politici. Videćemo kakva će situacija biti od 1. janura iduće godine, ali da će organizacija biti pod dobrim rukovodstvom, to je sigurno“.

Glas Amerike: U SAD postoji jedna debata i jedna dilema, da li treba pružiti vojnu pomoć Ukrajini u smrtonosnom naoružanju. Pretpostavljam da se u OEBS-u razgovara o tome, da li postoji neki stav, verovatno ne univerzalan, ali kakvo je mišljenje OEBS-a? Da li bi to dodatno iskomplikovalo stvari?

Šahović: „Jedna od retkih stvari o kojoj se svi slažu jeste da u ovom trenutku sve snage treba usredsrediti na ispunjavanje zadataka specijalne posmatračke misije, odnosno zadataka koje OEBS ima na terenu u Ukrajini, i koji je opet potpomognut radom normandijske grupe u kojoj su Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska. Bilo je reči, Ukrajina je pokrenula jednu inicijativu za upućivanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u zonu konflikta, međutim i o tome postoji takoreći jedinstven stav, da u ovom trenutku nije potrebno to raditi. Znači, nije potrebno angažovati druga sredstva i druge organizacije, već treba ojačati i potpomoći sve ono što radi OEBS preko svoje posmatračke misije u Ukrajini“.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Šahović: Najvažnija implementacija "Minska"

Izvor: VOA, 19.Mar.2015, 00:11

Šef radne grupe Ministarstva spoljnih poslova Srbije za predsedavanje OEBS-om veruje da je sada ključan momenat i da će se u narednih nekoliko nedelja ili meseci videti da li će prekid vatre u Ukrajini biti trajan ili će se neprijateljstva obnoviti..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.