Sada vole Ruse?

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 11:58

Sada vole Ruse?

Rusija nedeljama gomila vojsku na granici prema Ukrajini, Zapad razmišlja o novim sankcijama, SAD šalju vojnike na istok Evrope, Kina objavljuje podršku Moskvi.

Takva ozbiljna kriza nije viđena još od kraja Hladnog rata. I baš u takvim okolnostima je Viktor Orban, dakle predsednik vlade zemlje koja je članica i EU i NATO, prošle nedelje posetio Moskvu i proveo pet sati u "otvorenom razgovoru" s Vladimirom Putinom.

Orban je u Moskvi rekao sve što je Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želeo da čuje: došao je u misiji mira i prenosi poruku Evropske unije da ne želi da vodi rat. Savetuje i drugim članicama Unije takav pragmatičan stav kakav ima Mađarska. A kad je reč o ekonomskim sankcijama, ruski mediji sa zadovoljstvom su preneli Orbanovo mišljenje da one više štete Evropskoj uniji nego Rusiji, piše "Dojče vele" (DW).

Mađarska i prodor sovjetskih tenkova koji su 1956. pregazili želju za nezavisnošću od Moskve bili su za čitav svet, a naročito za zemlje Istočnog bloka, pojam prkosa i nacionalnog ponosa. Ali, kako Mađari danas vide ulogu svog premijera? Da li su ponosni što on na taj način Putinu pruža pozornicu za njegove ciljeve? Ili ga, iako je premijer članice Evropske unije, vide tek kao Putinov privezak dok ovaj sledi sopstvene geopolitičke ciljeve?

Oba mišljenja su raširena, ali to manje zavisi od Rusije, a mnogo više od političke podele u samoj Mađarskoj. Kao što pokazuje istraživanje instituta "Mertek Media", to pre svega zavisi od toga da li ispitanici i inače podržavaju Orbana ili ne. Ako jesu njegove pristalice, onda i slepo veruju u sve što im govori Orbanova vlada.

Ono što Mađare mnogo više interesuje jeste Putinova najava da će Mađarska, prema sporazumu koji važi do 2036, plaćati samo petinu cene zemnog gasa koja je trenutno na tržištu Evrope. Putin se, naravno, nije upuštao u objašnjavanje da je tu problem sama tržišna cena koja je, za samo godinu dana, porasla i do sedam puta. I da će to poskupljenje pogoditi i potrošače u Mađarskoj, doduše tek s nekoliko meseci zakašnjenja.

Za Mađare je najvažniji račun za gas koji je upravo stigao, a on jeste znatno manji nego što je u zapadnoj Evropi. Mogli bismo i da poverujemo da je Orban otišao u Moskvu kako bi se premostilo vreme dok se cene na tržištu ne smire, jer su se Mađari navikli na jeftin gas. No u Mađarskoj već godinama za domaćinstva postoji gornja granica koliko smeju da koštaju energenti. I zato ni ova poseta Orbana Moskvi neće bitno povećati simpatije Mađara prema Rusiji.

S druge strane, mađarska opozicija stalno napada Orbana zbog njegovog ulizivanja Putinu. Zovu ga "Putinova pudlica", "agent Moskve" ili "Trojanski konj u EU". Pa i ovoga puta kritikovali su Orbanovu posetu Putinu u sred krize s Ukrajinom.

Međutim, već se pokazalo da se iz takvih kritika ne može izvući neka veća politička korist. Godine 2018. mađarski političar Zelenih Benedek Javor okomio se na nameru vlade u Budimpešti da proširi kapacitet mađarske atomske elektrane Paks. Ali, iako se zaista 41 odsto Mađara protivilo izgradnji dva nova bloka ruskog tipa, a 31 odsto bilo za, ta tema nije postala bitna na tadašnjim izborima. Pa i same opozicione stranke imale su previše različita mišljenja o koristi i manama tog projekta, a povrh toga, odluka o proširenju atomske elektrane doneta je u parlamentu još 2010, dakle pre nego što je Orban postao premijer, navodi DW.

Često ne zvuči uverljivo kad opozicija kritikuje Orbanovo ulizivanje Putinu. To se posebno odnosi na bivšeg premijera, socijaldemokratu Ferenca Đurčanjija. On redovno najoštrijim rečima napada Orbana zbog takvog odnosa, ali je zapravo i sam svojevremeno održavao odlične odnose sa Putinom. A kad ga suoče s tom činjenicom, Đurčanji odgovara da je Putin tada "bio drugi čovek".

Odnos Mađarske i Rusije nije važna tema u predizbornoj kampanji, a danas gotovo apsurdno zvuči činjenica da je i sam Viktor Orban svoju političku karijeru počeo kada se 1989. zalagao za povlačenje sovjetskih vojnika iz Mađarske. Danas se od Orbana više ne može čuti ni reč o Mađarskom ustanku 1956. i ruskim tenkovima koji su ga krvavo ugušili. To je inače iskustvo koje mnogi stariji Mađari još uvek dobro pamte.

Čini se da Orbanove pristalice u Mađarskoj menjaju mišljenje onako kako ga menja i njihov premijer. Orban je 2003. bio kritičan prema Rusiji, pa je tako mislila i većina njegovih birača. A kad on sada poslušno putuje u Moskvu, to podržavaju i njegove pristalice: u ispitivanju iz 2018. većina birača Orbanove stranke založila se za bolje odnose sa Rusijom nego sa SAD. A dve trećine upitanih smatralo je da je za Mađarsku bolje da Rusija bude snažna, a ne slaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.