SLEPA POSLUŠNOST SE SKUPO NAPLAĆUJE: Amerika uplatila Ukrajini ogroman novac za borbu protiv ruske agresije

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 21:01

SLEPA POSLUŠNOST SE SKUPO NAPLAĆUJE: Amerika uplatila Ukrajini ogroman novac za borbu protiv "ruske agresije"

Vašington je već ranije najavljivao aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć Kijevu

Kijev će dobiti od Vašingtona dodatna sredstva za poboljšanje životnog standarda Ukrajinaca u iznosu od 155 miliona dolara, saopštila je pres-služba ambasade SAD u Ukrajini. Značajan deo te sume namenjen je "suprotstavljanju ruskoj agresiji".

- Sjedinjene Američke Države su preko američke Agencije za međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razvoj (USAID) izvestile o pružanju dodatnih sredstava u iznosu od 155 miliona dolara za razvoj Ukrajine. Agencija će uz tesnu saradnju sa ukrajinskom vladom usmeravati svoju delatnost ka pobošljanju životnog standarda Ukrajinaca - navedeno je u saopštenju ambasade.

Prema podacima pres-službe, dodatna sredstva će biti iskorišćena za rešavanje brojnih ključnih pitanja. Konkretno, 34 miliona dolara je izdvojeno za podršku ekonomskog rasta i poboljšanje zdravstvenog sistema. Osim toga, 14 miliona dolara namenjeno je za poboljšanje mera za borbu protiv korupcije, podršku reformi i zaštiti antikorupcijskih institucija.

США нададуть 155 млн дол. фінансування через @USAIDUkraine для покращення життя українців. У тісному партнерстві з 🇺🇦 USAID використовуватиме ці ресурси для покращення охорони здоров'я, економічного зростання, боротьби з корупцією, протидії 🇷🇺 агресії та зміцнення демократії. pic.twitter.com/lybVWhEUmV

— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) April 20, 2021

- Za suprotstavljanje ruskoj agresiji izdvojeno je 63 miliona dolara. Konkretno, reč je o zaštiti ljudskih prava i obezbeđivanju pristupa pravosuđu Ukrajincima oštećenim u agresiji koju podržava Kremlj na Krimu i u Donbasu. Radi se i o smanjenju energetske i ekonomske zavisnosti Ukrajine od Rusije olakšavanjem povezivanja sa energetskom mrežom Evrope, kao i jačanju ukrajinskih preduzeća koja posluju na istoku zemlje - saopštila je pres-služba američke ambasade.

Prema navodima ambasade, 44 miliona dolara usmereno je na jačanje demokratije i upravljanje, kao i širenje sudske reforme s ciljem razvoja nezavisnijeg sistema koji garantuje poštovanje normi vladavine prava i ravnopravan pristup pravosuđu.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinekn u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom obećao Kijevu aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć. Blinen je rekao da Amerika "daje prioritet suvernitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.