SBU optužila Generalštab Rusije za organizaciju terorističkog napada u Kijevu

Izvor: Vostok.rs, 06.Apr.2018, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SBU optužila Generalštab Rusije za organizaciju terorističkog napada u Kijevu

Služba bezbednosti Ukrajine optužila je ruski Generalštab za organizaciju terorističkog napada ispred zgrade televizije „Espreso“, u kom je nastradao poslanik Vrhovne rade Igor Mosijčuk.

Kako je izjavio zamenik šefa resora Viktor Kononjenko, organizator terorističkog napada je bio nepoznati muškarac kojeg SBU smatra predstavnikom glavne uprave ruskog Generalštaba. Prema rečima Kononjenkova, on se nalazi u Ukrajini od 9 do 11 septembra i od 10 do 15 oktobra 2017. godine.

Zamenik šefa SBU je dodao da u slučaju figurišu još tri Ukrajinca, čija imena su poznata. Dvojicu istraga smatra neposrednim izvršiocima terorističkog napada. Kako tvrdi Koronjenko, oni se kriju u Rusiji. Još jedan figurant je uhapšen, i zovu ga saučesnikom u organizovanom kriminalu.

Predstavnik Tužilaštva je naveo da se tri Ukrajinca zvanično smatraju osumnjičenim, od kojih je jedan uhapšen, a preostala dvojica su u bekstvu.

Zamenik Kijevskog tužioca nije naveo konkretne motive zločina niti da li je Mosijuk zaista bio meta napada.

Eksplozija je odjeknula ispred zgrade televizije „Espreso“ u Kijevu krajem oktobra. Tada su poginule dve osobe, dok su četiri povređene, uključujući poslanika Mosijuka.

Moskva odbacuje sve optužbe Kijeva. Prema rečima Alekseja Puškovca, „za sve što se desi u Ukrajini, odmah se Rusija optuži“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.