SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 23:23

SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini zatražio je Kijev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U saopštenju grupe zemalja se podvlači potreba za objektivnom, profesionalnom i nezavisnom istragom, privođenjem pravdi onih koji krše međunarodno humanitarno pravo i privođenjem pravdi onih koji počine ratne zločine, prenosi RIA Novosti.

Zemlje potpisnice u potpunosti podržavaju tekuću istragu MKS-a, Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i druge međunarodne istrage o događajima u Ukrajini.

U saopštenju se pozivaju sve države da u potpunosti sarađuju kako bi se počinioci priveli pravdi.

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski sugerisao je da je u Kremenčuku došlo do "ukrajinske provokacije u stilu Buče".

Prema njegovim rečima, već sada "ima previše upadljivih nedoslednosti", što je, kako tvrdi, bilo potrebno kijevskom režimu da zadrži fokus na Ukrajini uoči samita NATO.

Ukrajina je saopštila da je najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na prepun tržni centar u Kremenčuku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je s druge strane da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčuku uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji u tom trenutku nije radio.

Zelenski: SB UN da proglasi Rusiju za terorističku državu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

"Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma teroristička država oko kojeg su saglasne sve države članice UN", rekao je Zelenski putem video veze, prenosi agencija RIA Novosti.

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je odbio da proglasi Rusiju za zemlju koja sponzoriše terorizam, a zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik je, komentarišući apel Zelenskog, rekao da takve odluke nisu u nadležnosti generalnog sekretara.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.