SAVEZ KOJI ĆE UZDRMATI EVROPU DO TEMELJA: Rusija se zbližava sa starim suparnikom - Kijev drhti, Ameri strepe

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021, 09:20

SAVEZ KOJI ĆE UZDRMATI EVROPU DO TEMELJA: Rusija se zbližava sa "starim suparnikom" - Kijev drhti, Ameri strepe

Američki mediji su dali svoje prognoze

Francuska bi se mogla zbližiti sa Rusijom posle formiranja novog bezbednosnog saveza AUKUS i nakon što je Australija raskinula ugovora o kupovini francuskih podmornica, napisao je u članku za "Nešnal interest" kolumnista Ali Demirdas.

Prema njegovom mišljenju, neke evropske zemlje se plaše geopolitičkog saveza Moskve i Pariza.

- Pariz je već baca pogled na Rusiju u istočnom Sredozemlju tako da se može očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će se još više zbližiti sa Moskvom. To je više nego dovoljno da potkopa osnove NATO-a, izazivajući zabrinutost u Poljskoj, baltičkim zemljama, Ukrajini i Gruziji - smatra Demirdas.

On navodi da predsednik Francuske Emanuel Makron može preduzeti odlučne korake u spoljnoj politici, uzimajući u obzir njegov slab rejting u odnosu na predsednicu desničarske partije Nacionalni zbor Marin Le Pen.

Demirdas je takođe naveo da situacija u Evropi podseća na situaciju pred početak Drugog svetskog rata.

- Za sada nije poznato da li će AUKUS isprovocirati još veći konflikt u Evroaziji - zaključio je autor.

Australija je sklopila partnerstvo sa Velikom Britanijom i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti (AUKUS) i izjavila da će izaći iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom "Naval grup". Sporazum na 56 milijardi evra, koji je predstavljao "ugovor veka", je imao u vidu 12 udarnih podmornica klase "Barakuda".

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian je odluku Australije o odustajanju od kupovine podmornica okarakterisao kao "zabadanje noža u leđa" i "podrivanje poverenja" posle čega je Pariz prvi put u istoriji povukao iz Vašingtona i Kanbere ambasadore na konsultacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.