SAD uvele sankcije kompanijama za koje sumnja da finansiraju Vagner grupu

Izvor: VOA, 27.Jun.2023, 20:56

SAD uvele sankcije kompanijama za koje sumnja da finansiraju Vagner grupu

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije kompanijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Centralnoafričkoj Republici i Rusiji, za koje sumnja da se bave nelegalnom trgovinom zlatom da bi finansirale rusku plaćeničku Vagner grupu. Američki Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju naveo da je sankcionisao četiri kompanije povezane sa Vagner grupom i njenim vođom Jevgenijem Prigožinom, i da su nelegalnom trgovinom zlatom finansira održavanje i povećanje plaćeničkih oružanih snaga, uključujući u Ukrajini i Africi. "Vagner grupa finansira svoje brutalne operacijem dijelom i eksploatacijom prirodnih resursa u zemljama kao što su Centralnoafrička republika i Mali. Sjedinjene Države će nastaviti da sankcionišu izvore prihoda Vagner grupe da bi suzbile njeno širenje i nasilje u Africi, Ukrajini i bilo gdje drugdje", naveo je u saopštenju podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne podatke Brajan Nelson. Iz američkog Stejt departmenta je saopšteno da potezi protiv Vagnera nisu povezani sa pobunom prošlog vikenda. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da će biti sprovedena istraga o finansijama Prigožinove firme za ketering nakon pobune i dodao da su Vagner grupa i njen osnivač protekle godine dobili gotovo dvije milijarde dolara od države. Vagnerovci se bore u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i drugim zemljama, a vodili su i najkrvavije bitke u ratu u Ukrajini. Vagner grupa je osnovana 2014. godine nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostvra Krim i podrške proruskim separatistima u ukrajinskom istočnom regionu Donbas. Sankcije su uvedene kompanijama "Midas Resources SARLU" i "Diamville SAU" sa sjedištem u Centralnoafričkoj republici, zatim preduzeću "Industrial Resources General Trading" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ruskoj kompaniji "Limited Liability Company DM" Vašington je takođe uveo sankcije Andreju Nikolajeviču Ivanovu, ruskom državljaninu kojeg SAD optužuju da je jedan od direktora u Vagner grupi i da blisko sarađuje sa zvaničnicima u Maliju na ugovorima o oružju, rudarstvu i drugim aktivnostima Vagnera u toj zemlji. SAD su prethodno uvele sankcije Vagneru i Prigožinu. Vašington je više puta upozorio na destabilizujuće akcije plaćeničke grupe i pooštrio je kaznene mjere protiv nje poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD uvele sankcije kompanijama za koje sumnja da finansiraju Vagner: Ko se nalazi na ovoj listi?

Izvor: Danas, 28.Jun.2023, 00:02

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije kompanijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Centralnoafričkoj Republici i Rusiji, za koje sumnja da se bave nelegalnom trgovinom zlatom da bi finansirale rusku plaćeničku Vagner grupu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.