SAD upiru prstom: Napadaju severnokorejskim raketama

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 13:34

SAD upiru prstom: Napadaju severnokorejskim raketama

Rusija je nedavno upotrebila balističke rakete kratkog dometa iz Severne Koreje za višestruke napade na Ukrajinu, saopštila je juče Bela kuća.

Portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da će SAD pokrenuti pitanje situacije pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kirbi je nazvao severnokorejski transfer oružja Rusiji "značajnom i zabrinjavajućom eskalacijom" i rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Sjedinjene Države uvesti dodatne sankcije onima koji omogućavaju sklapanje ugovora o oružju.

I Moskva i Pjongjang su negirali bilo kakve ugovore o oružju, ali su prošle godine obećali da će produbiti svoje vojne veze.

Upotreba projektila izazvala je osudu Britanije, kao i Južne Koreje, koja je u novembru izvestila da je Severna Koreja možda isporučila Rusiji balističke rakete kratkog dometa u sklopu većeg sporazuma o naoružanju koji takođe uključuje protivtenkovske i protivvazdušne rakete, artiljeriju i minobacačke granate i puške.

"Naše informacije ukazuju da je Demokratska Narodna Republika Koreja nedavno isporučila Rusiji lansere balističkih raketa i nekoliko balističkih projektila", rekao je Kirbi, koristeći zvanično ime Severne Koreje.

On je 30. decembra rekao da su "ruske snage lansirale najmanje jednu od ovih severnokorejskih balističkih projektila u Ukrajinu", dodajući da se čini da je sletela na otvoreno polje.

"Onda je u utorak Rusija lansirala više severnokorejskih projektila kao deo šireg talasa teških vazdušnih udara", rekao je Kirbi.

Rusija je nedavno pokrenula neke od svojih najintenzivnijih udara na Ukrajinu od početka rata pre skoro dve godine.

Kijev je u utorak saopštio da je Rusija od petka lansirala više od 300 dronova i raketa različitih tipova na gradove širom Ukrajine. Iako Bela kuća nije htela da kaže tačno koju vrstu raketa je Pjongjang poslao Rusiji, Kirbi je rekao da imaju domet od oko 900 km i objavio grafiku na kojoj su prikazane rakete KN-23 i KN-24.

Takve rakete su nove balističke rakete kratkog dometa na čvrsto gorivo koje je Severna Koreja počela da testira 2019. godine, rekao je Ankit Panda iz američke Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, dodajući da je ovo "prva poznata borbena upotreba ovih severnokorejskih raketa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.