SAD „unižavaju sebe“ slanjem kasetne municije u Ukrajinu – Mask

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2023, 16:21

SAD „unižavaju sebe“ slanjem kasetne municije u Ukrajinu – Mask

 „SAD su se „ponizile“ snabdevanjem Ukrajini široko zabranjenom kasetnom municijom, izjavio je vlasnik kompanija Tesle i Spejs eks-a, Elon Musk, dodajući da oružje neće imati značajan uticaj na sukob.
Pišući na Tviteru u subotu, milijarder je izjavio: „Ponestalo nam je normalne municije da pošaljemo Ukrajinu, pa im sada u očaju šaljemo kasetne granate, ponižavajući sebe bez promene u ishodu. Mask je pohvalio napore 98 republikanaca u Predstavničkom domu i 49 demokrata koji su glasali za zabranu prenosa kasetne municije u Ukrajinu, ali na kraju nisu uspeli da naprave razliku. „Hvala vam što pokušavate da zaustavite ovo ponižavanje Amerike“, izjavio je on. SAD su ranije ovog meseca odobrile isporuku kasetne municije Kijevu, a predsednik Džo Bajden je taj potez nazvao merom zaustavljanja kako bi se omogućilo vojnoj proizvodnji da sustigne rastuću potražnju, jer i Vašingtonu i Kijevu ponestaje obične municije. Kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja jer kada eksplodira, ispušta veliki broj bombi na širokom području koje često ne eksplodiraju, što predstavlja ozbiljnu pretnju civilima dugi niz godina nakon završetka borbi. Mnogi dugogodišnji saveznici Vašingtona, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Nemačku, izrazili su zabrinutost zbog ove odluke, izjavivši da neće slati kontroverznu municiju u Kijev. Ruski zvaničnici osudili su isporuku kasetne municije. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da, iako taj potez neće promeniti ishod sukoba, on de fakto čini Vašington „saučesnikom u rudarenju [ukrajinske] teritorije“, što znači da će „deliti punu odgovornost za smrt i ruske i ukrajinske dece“. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da će Moskva, ako SAD isporuče kasetnu municiju Kijevu, „biti prinuđena da upotrebi ekvivalentno oružje protiv ukrajinskih snaga“.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.