Izvor: RTS, 25.Jan.2022, 17:50

SAD traže alternativu za ruski gas u Evropi

Zvaničnik administracije Džoa Bajdena izjavio je da Sjedinjene Države pregovaraju sa zemaljama i kompanijama koje su energetski giganti, kako bi obezbedile snabdevanje Evrope, u slučaju da dođe do ruske invazije na Ukrajinu.
Američki zvaničnik nije naveo sa kojim kompanijama ili državama SAD pregovaraju kako bi obezbedili neometano energetsko snabdevanje Evrope tokom zime. Naveo je, međutim, da postoji veliki broj snabdevača tečnog prirodnog gasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Radimo na tome da identifikujemo dodatne količine 'neruskog' prirodnog gasa iz različitih regiona sveta, od severa Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država", rekao je američki zvaničnik koji je traži da ostane anoniman.
Naveo je da su u pregovorima sa velikim proizvođačima gasa širom planete i da utvrđuju njihove kapacitete, ali i volju da privremeno preusmere određene količine gasa do evropskih potrošača.
Trećina zaliha gasa u Evropskoj uniji zavisi od Rusije, a američke sankcije do kojih bi moglo doći u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine mogle bi da dovedu do prekida u snabdevanju, navodi britanska agencija.
Bilo kakav prekid u dotoku ruskog gasa u Evropu mogao bi dodatno da pogorša postojeće stanje koje je nategnuto zbog trenutnog manjka gasa. Zbog visokih cena ovog energenta porasli su i računi građana u EU, ali i troškovi privrede, zbog čega je već bilo i protesta u nekim zemljama.
Plan Bele kuće dodatno komplikuje činjenica da najveći snabevači prirodnog gasa već proizvode najviše što mogu. Rojtersu su u nekim kompanijama izjavili da su američkim predstavnicima već rekli da su male šanse da će moći da nadomesete tolike količine gasa, kojima Rusija snabdeva EU.
Situacija na istoku Evrope je napeta. Ukrajina, SAD i NATO upozoravaju da bi Rusija mogla da napadne svog suseda, a trenutno se procenjuje da je oko 100.000 ruskih vojnika na granici. Moskva negira da planira napad i traži bezbednosne garancije od NATO-a, između ostalog da se ne dozvoli članstvo Ukrajine i Gruzije u Alijansi.
Dosad nije bilo napretka u pregovorima, dogovoreno je samo da će se nastaviti sa razgovorima. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD i energetske kompanije razmatraju snabdevanje Evrope u slučaju ruske invazije

Izvor: VOA, 25.Jan.2022

Sjedinjene Države razgovaraju sa vodećim zemljama po proizvodnji energije i energetskim kompanijama širom sveta o potencijalnom snabdevanju evropskih zemalja u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopštili su u utorak neimenovani zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.