SAD tajno poslale rakete dugog dometa Ukrajini

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 20:56

SAD tajno poslale rakete dugog dometa Ukrajini

SAD su tajno dostavile Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS, tvrde dva američka zvaničnika.

Potvrda je stigla u utorak nakon što su slike projektila podmunicije unutar Ukrajine počele da kruže društvenim medijima.

Nije jasno kada su isporučene američke rakete. Međutim, SAD su poslednjih nedelja odlučile da ih pošalju krišom jer su htele da iznenade Ruse, posebno nakon meseci javnog pregovaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome da li će predsednik Džo Bajden pristati da pošalje oružje, rekao je zvaničnik.

Rusi su svesni dometa projektila i SAD su bile zabrinute da će pomeriti opremu i oružje van dometa pre nego što rakete budu upotrebljene, rekao je zvaničnik.

Američki zvaničnici naveli su u utorak CNN-u da je Ukrajina ove nedelje koristila ATACMS, čije neke varijante imaju maksimalni domet od oko 286 milja, da napadne ruske aerodrome Berdjansk i Lugansk u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska je na Tviteru objavila da je u napadu uništeno nekoliko ruskih helikoptera, skladište municije i lanser protivvazdušne odbrane, ali nije precizirala da li su za to koristili ATACMS.

SAD su u prošlosti tajno slale neko oružje. U avgustu 2022. Pentagon je priznao da je nenajavljeno poslao rakete protiv radijacije HARM Ukrajine.

Ali SAD obično javljaju značajne pakete oružja Ukrajine, uključujući i jedan kada su prošle godine poslale sistem protivvazdušne odbrane Patriota i ove godine kasetnu opštinu. Upitan više puta tokom poslednjih nekoliko nedelja o statusu sistema, ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da SAD "nemaju šta da obave". To je bio nameren izbor reči, rekli su zvaničnici.

Pentagon je saopštio da sva pitanja o ATACMS-u upućuje ukrajinskim oružanim snagama.

Diskusije o slanju sistema su se znatno povećale prošlog meseca, ranije je izvestio CNN. Američki zvaničnici ranije nisu bili voljni da pošalju navođene rakete dugog dometa zemlja-zemlja zbog straha od eskalacije sukoba jer bi one potencijalno mogle biti ispaljene na samu Rusiju. Međutim, ta zabrinutost je u velikoj meri splasnula u poslednjih nekoliko meseci, pošto je Ukrajina pokazala da ne koristi drugo oružje koje je obezbedilo SAD za napad na teritoriju unutar Rusije, rekli su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.