SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

Izvor: VOA, 09.Maj.2023, 16:57

SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini od 1,2 milijarde dolara

Sjedinjene Države najavile su novu vojnu pomoć Ukrajini, od milijardu 200 miliona dolara, za jačanje njene protivvazdušne odbrane i održavanje zaliha artiljerijske municije, saopšteno je u utorak iz Sekretarijata za odbranu. Novac za pomoć biće idvojen iz Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, što administraciji omogućava da oružje kupuje od industrijskog sektora, umjesto da ga šalje iz zaliha. Za razliku od američke opreme, oružja i municije koji se češće šalju Ukrajini iz zaliha Pentagona - i mogu da se brzo isporuče - sredstva izdvojena u utorak će biti utrošena narednih mjeseci ili čak godina da bi se zadovoljile buduće bezbjednosne potrebe Ukrajine. Novi paket pomoći obuhvata dodatne protivvazdušne sisteme i municiju, opremu za integraciju zapadnih lansera, raketa i radara u ukrajinski protivvazdušni sistem, dronove, satelitske usluge. SAD su, zajedno sa ovim paketom, Ukrajini poslale ukupnu vojnu pomoć od gotovo 37 milijardi dolara od početka ruske invazije u februaru 2022. godine. Odluka o novoj američkoj pomoći donijeta je u trenutku kada se Ukrajina priprema za početak proljećne ofanzive protiv ruskih snaga, dok je protivvazdušna odbrana stalan problem. Ukrajinska protivvazdušna odbrane je oborila 35 iranskih dronova iznad Kijeva tokom najnovijeg ruskog napada u ponedeljak veče, saopštili su zvaničnici. Ostaci drona pogodili su stambenu zgradu u Kijevu, naveo je na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Rusija je granatirala 127 meta širom sjevernih, južnih i istočnih djelova Ukrajine. U napadima su poginula tri civila, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Ruske snage granatirale su Kijev i u utorak. Suočena sa ekonomskim sankkcijama i ograničenim zalihama zbog invazije na Ukrajinu, Rusija redovno koristi dronove iranske proizvodnje. Američki paketi vojne pomoći obuhvataju i sisteme za obaranje dronova.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD najavio 1,2 milijarde dolara nove vojne pomoći Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2023

Sjedinjene Države najavile su u utorak slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, javio je AFP. Riječ je o značajnom paketu pomoći vrijednom 1,2 milijarde američkih dolara. Ova nova pomoć svjedoči o "odlučnosti SAD-a da nastavi podupirati Ukrajinu osiguravajući joj kratkoročno glavne resurse...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.