SAD šalju kasetnu municiju u Ukrajinu, većina zemalja je zabranila njihovu upotrebu

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:30

SAD šalju kasetnu municiju u Ukrajinu, većina zemalja je zabranila njihovu upotrebu

Administracija američkog predsednika Džozofa Bajdena ozbiljno razmatra mogućnost da odobri transfer kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu.

Ovo su za CNN izjavili zvaničnici upoznati sa prilikama u Beloj kući.

Oni su naveli da se uskoro očekuje konačna odluka i da bi, ukoliko bude odobreno, oružje moglo da bude uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sledećeg meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ovo bi nesumnjivo imalo značajan uticaj na bojnom polju", rekao je američki zvaničnik za CNN.

Promena uslova na bojnom polju u Ukrajini tokom poslednje dve nedelje navela je američke zvaničnike da ponovo i ozbiljno razmotre upotrebu kasetne municije, rekli su zvaničnici za CNN.

Ukrajinski zvaničnici od prošle godine vrše pritisak na SAD da obezbede municiju za artiljeriju i raketne sisteme, kako bi se smanjila brojčana superiornost Rusije u artiljeriji.

Međutim, SAD nisu bile spremne da ih obezbede zbog rizika za civile i zato što su neki ključni saveznici SAD, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, potpisnici zabrane kasetne municije – oružja koje rasipa "bombe" na velikom području koje ne mogu da eksplodiraju pri udaru i mogu predstavljati dugoročni rizik za svakoga ko na njih naleti, slično nagaznim minama.

Ukrajinska kontraofanziva pokrenuta ranije ovog meseca, međutim, nije postigla toliki napredak koliko su se američki zvaničnici nadali do ovog trenutka, a ruske linije odbrane su se pokazale bolje utvrđenim nego što se očekivalo.

I nije jasno da li je velika količina artiljerijske municije koju Ukrajinci troše iz dana u dan održiva ako se kontraofanziva oduži, smatraju zvaničnici i vojni analitičari.

Kasetna municija, koju su SAD skladištile u velikom broju otkako su je ukinule 2016. godine, mogla bi pomoći u premošćavanju tog jaza, rekli su američki zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.