SAD poslale Ukrajini drugu partiju uglja

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2017, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD poslale Ukrajini drugu partiju uglja

Druga partija uglja namenjena Ukrajini već je krenula iz SAD, saopštio je ukrajinski ministar energetike i rudarstva Igor Nasalik u intervjuu agenciji „Ukrinform“.

„Već je krenulo 700.000 tona uglja. Prvi brod je već stigao,  drugi je natovaren i upravo je krenuo iz luke. Trudimo se da napravimo takav raspored da se dolazak brodova u luku Južni ne preklapa, da bi istovar robe bio efikasan, kao i isporuke kompanijama za preradu“, rekao je ukrajinski ministar. 

Brod s prvom partijom američkog uglja od 62.000 tona stiglo je u odešku luku Južni 13. septembra. Ranije je saopšteno da je masa druge partije 125.000 tona. 

Ukrajinska kompanija „Centrenergo“, čiji kontrolni paket akcija pripada državi, letos je potpisala ugovor s američkom firmom „Xcoal Energy & Resources“ o isporučivanju 700.000 tona uglja do kraja godine Ukrajini.

Prva partija koštala je Kijev 113 dolara za tonu. U „Centrenergu“ su objasnili da će se vrednost uglja u budućnosti promeniti. Ministar energetike Igor Nasalik je naveo da je vrednost ruskog uglja u ovoj oblasti 80 dolara za tonu. 

Prema procenama Moskve, američke isporuke uglja Ukrajini neće uticati na ruski izvoz ovog energenta susednoj državi koji dostiže desetine miliona tona godišnje.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.