SAD nisu spremne da preduzmu praktične korake za mirovno rešenje u Ukrajini — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2023, 03:19

SAD nisu spremne da preduzmu praktične korake za mirovno rešenje u Ukrajini — Lavrov

 
SAD nisu spremne ni u ovoj fazi, ni u doglednoj budućnosti, za bilo kakvu konstruktivnu akciju u vezi sa nagodbom u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u četvrtak nakon razgovora sa ugandskim kolegom Džedžeom Odongom.
„SAD nisu spremne ni u ovoj fazi ni, po mom mišljenju, u doglednoj budućnosti, za bilo kakvu konstruktivnu akciju u vezi sa rešavanjem situacije u Ukrajini, za šta su one same stvarale uslove za dugi niz godina“, izjavio je on. Prema Lavrovu, SAD su stvorile situaciju u Ukrajini pokušavajući „svojim strateškim kursom da se suprotstave objektivnom formiranju multipolarnog sveta, da zadrže svoju hegemoniju i potčine svakoga i svakoga svojoj volji“. „Ukrajina se koristi kao poslušni instrument u okviru ovog kursa“, naglasio je ministar spoljnih poslova. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je 16. maja da su se ruske i ukrajinske vlasti složile da prime afričku delegaciju koja će tražiti mirno rešenje sukoba. Ramafosa je govorio u ime šest afričkih nacija: Egipta, Zambije, Republike Kongo, Senegala, Ugande i Južne Afrike. Na pitanje da prokomentariše južnoafričku inicijativu, koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi rekao je da su SAD spremne da podrže svaku inicijativu za mirno rešenje u Ukrajini kada je prvi put podrži ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.