SAD izvlače pouke iz sukoba u Ukrajini za verovatni sukob sa Kinom — Pentagonom

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2023, 16:52

SAD izvlače pouke iz sukoba u Ukrajini za verovatni sukob sa Kinom — Pentagonom

  Pentagon je izvukao vredne pouke iz sukoba u Ukrajini u slučaju moguće konfrontacije sa Kinom, izjavila je u sredu zamenica američkog sekretara za odbranu Ketlin Hiks.
„Postoje mnoge prednosti koje smo stekli za potencijalni pacifički izazov zbog sukoba u Ukrajini“, rekao je Hiks za Blumberg u intervjuu. „Sada učimo da razvijamo našu industrijsku bazu i da proučavamo tu industrijsku bazu, koja je poslednjih 60 godina bila u malom ciklusu praznika i gladi. Oslanjajući se na ukrajinsko iskustvo, Pentagon insistira na tome da SAD treba da sklope dugoročne ugovore sa proizvođačima oružja. Prema Hiksovim rečima, SAD su takođe shvatile potrebu za ulaganjem u svemirske tehnologije. Hiks je takođe primetio da će, uprkos tekućem sukobu u Ukrajini, glavni fokus Vašingtona biti na Kini. "Ne pokušavamo da merimo između dva teatra. Imamo jasnu strategiju koja je fokusirana na Kinu", dodala je ona. Ranije je analitičar Blumberga Hal Brends primetio da SAD, pružajući vojnu pomoć Ukrajini, rizikuju da izgube značajan deo sopstvenih zaliha oružja bez mogućnosti da brzo povećaju proizvodnju. On smatra da SAD u situaciji oko Ukrajine deluju kao „arsenal demokratije“, izbegavajući direktno umešanost u sukob. Ali vremenom bi ovaj arsenal mogao biti iscrpljen, upozorio je on. U januaru je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo stvaranje vojnih jedinica udarnih bespilotnih letelica koje će biti opremljene satelitskim komunikacionim terminalima Starlink. Predsednica kompanije SpejsEks Gvin Šotvel je 9. februara objavila odluku da ograniči pristup mreži Starlink za vojne dronove u Ukrajini. Ona je objasnila da je tehnologija razvijena za različite svrhe od upotrebe kao oružja. Sa svoje strane, Musk je rekao da je mreža Starlink ključna za obezbeđivanje komunikacije u Ukrajini, ali da je ne bi trebalo koristiti za eskalaciju prepunu rizika od trećeg svetskog rata.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.