SAD i Ukrajina krive za teroristički napad na Prilepina — MIP Rusije

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2023, 18:23

SAD i Ukrajina krive za teroristički napad na Prilepina — MIP Rusije

Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji, pre svega SAD, su prvenstveno odgovorni za teroristički napad na pisca Zahara Prilepina, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavljeno u subotu.
„Odgovornost za ovaj i druge terorističke akte snose ne samo ukrajinske vlasti, već i njihovi zapadni pokrovitelji, pre svega Sjedinjene Države, koje su od državnog udara u februaru 2014. godine mukotrpno negovale antiruski neonacistički projekat u Ukrajini“, navodi se u saopštenju. „Nedostatak osude Vašingtona drugog u nizu terorističkih napada na ruske novinare i javne ličnosti predstavlja čin samorazotkrivanja od strane američkih vlasti. Ćutanje dotičnih međunarodnih organizacija je nedopustivo.“ „Teroristički napad na Prilepina je još jedna manifestacija sistemskog pristupa likvidaciji ideoloških protivnika, koji Vašington aktivno gaji u Ukrajini od 2014. godine da bi postao osnovni refleks kijevskog režima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je saučešće najbližima i dragim ljudima poginulog u napadu i poželelo Prilepinu brz oporavak. Detalji terorističkog napada U subotu ujutru eksplozivna naprava je eksplodirala u Audiju Q7 u kojem je bio Zahar Prilepin. Incident se dogodio u Nižegorodskoj oblasti. Pisac je ranjen, a njegov vozač poginuo. Drugih žrtava nije bilo, saopštila je policija. Pokrenut je krivični postupak po članu 205 Krivičnog zakonika (Teroristički akt). Zvaničnici za sprovođenje zakona rekli su za TASS da je grupa sabotera možda stajala iza napada. Istražitelji istražuju saučesništvo jednog pritvorenika u pokušaju atentata, identifikovanog kao Aleksandar Permjakov. Osumnjičeni je svedočio da je delovao po uputstvima ukrajinskih tajnih službi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.