SAD: Zahtevamo pristup mestu pada aviona u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Zahtevamo pristup mestu pada aviona u Ukrajini

SAD su saopštile da je neprihvatljivo to što ni posle dva dana od pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine međunarodnim istražiteljima nije omogućen pristup mestu nesreće.

SAD zabrinute zbog istrage, prorusi poručili da će garantovati bezbednost istražiteljima samo ukoliko Kijev prihvati primirje

 

"SAD veoma su zabrinute zbog činjenice da drugi dan za redom međunarodnim istražiteljima i OEBS-u nije omogućen pristup mestu nesreće", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saopštio je Stejt department.

 

Proruski pobunjenici saopštili su da će, ukoliko Kijev prihvati primirje, garantovati bezbednost međunarodnih istražitelja u zonama mesta nesreće koje su pod njihovom kontrolom.

 

"Pozivamo Kijev da odmah sa Narodnom Republikom Donjeck (NRD) postigne dogovor (o primirju), barem tokom istrage na mestu nesreće", rekao je zvaničnik samoproglašene NRD Andrej Purgin.

 

Portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki u subotu uveče je rekla da mesto nesreće nije obezbeđeno, i da mnogi očevici tvrde da su tela žrtava i delovi aviona odneti.

 

Američki državni sekretar Džon Keri u subotu je u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim još jednom apelovao na Moskvu da hitno preuzme mere kako bi tenzije na istoku Ukrajine bile smanjene.

 

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans je tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom obećao da će učiniti sve da pred lice pravde budu izvedeni ne samo oni koji su direktno učestvovali u obaranju aviona, već i oni koji su to omogućili.

 

Holandski premijer Mark Rut je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poručio da treba da "preuzme odgovornost" koju ima kada je reč proruskim pobunjenicima.

 

"On treba da svetu i Holandiji pokaže da čini ono što se od njega očekuje", rekao je kasnije Rut.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.