Rusko oružje određuje tok rata; Mnogo kasnimo, daleko su ispred nas

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 22:06

Rusko oružje određuje tok rata; "Mnogo kasnimo, daleko su ispred nas"

Zvaničnik ukrajinske vojske navodi da je Rusija znatno ispred Ukrajine u korišćenju tehnologije elektronskog ratovanja za ometanje dronova.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, pukovnik Jurij Ignat, navodi za lokalne medije da je Moskva "daleko ispred" Kijeva u raspoređivanju opreme za elektronsko ometanje bespilotnih letelica.

"Sa elektronskim ometanjem bespilotne letelice ne moraju da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oborene protivavionskim projektilima ili protivavionskim topovima. Elektronskim ratovanjem možete presresti dron i jednostavno ga naterati da sleti", navodi Ignat.

Brzi tempo razvoja bespilotnih letelica dominirao je u izveštavanju o ratu u Ukrajini.

"Tehnologija je napredovala munjevitom brzinom", rekao je britanski stručnjak za dronove Stiv Rajt dodajući da sistemi protiv bespilotnih letelica sazrevaju zajedno sa samim bespilotnim vozilima.

Stručnjaci kažu da je Ukrajina efikasno koristila topove protiv bespilotnih letelica, uključujući oružje velikog kalibra i skupe sisteme protivvazdušne odbrane, ali navode da je to teško izdržati protiv rojeva bespilotnih letelica.

"Rusija danas ima moćne sisteme koji ometaju rad naših odbrambenih snaga. Imaju mnogo takvih sistema. Ukrajina je napredovala u elektronskom ratovanju, ali smo počeli kasno. Trebalo je da se razvijemo ranije", rekao je Ignat.

Rusija je u ponedeljak saopštila da je koristila elektronsko ometanje da obori dronove tokom napada na Moskvu za šta je direktno okrivila Kijev.

Dronovi su udarili u zgrade oko 4 sata ujutru po lokalnom vremenu. Ruski mediji javili su da je jedan od dronova pao u blizini zgrade ministarstva odbrane. Kremlj je optužio Kijev da je bespilotnim letelicama napao rusku prestonicu i anektirano poluostrvo Krim.

Rusija je takođe nedavno saopštila da su četiri bespilotne letelice lansirane u Moskvu uništene sistemima protivvazdušne odbrane dok je peti prigušen elektronskim ratovanjem.

Ukrajinska vojska redovno izveštava o napadima bespilotnih letelica širom zemlje za šta Rusi obično koriste iranske dronove Šehid-131 i Šehid-136. Vojni zvaničnici u Kijevu rekli su u utorak da je Rusija pokrenula svoj šesti napad dronovima na ukrajinsku prestonicu od početka meseca, ali da su svi uspešno presretnuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.