Ruski vojnik izjasnio se krivim na suđenju za ratne zločine u Ukrajini

Izvor: VOA, 18.Maj.2022, 17:12

Ruski vojnik izjasnio se krivim na suđenju za ratne zločine u Ukrajini

Ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se u sredu krivim za ubistvo nenaoružanog civila. Vadim Šišimarin, 21-godišnji tenkovski komandat, o krivici se izjasnio na sudskom preteresu u Kijevu, u okviru prvog suđenja za ratne zločine jednom ruskom vojniku koji je učestvovao u invaziji. Na suđenju, koje ima ogroman simbolički značaj za Kijev, Šišimarin je optužen za ubistvo 62-godšnjeg civila u severoistočnom ukrajinskom selu Čupahivka 28. februara. Ako bude osuđen, mogla bi da mu bude izrečena doživotna kazna zatvora. Ukrajina je optužila Rusiju za zverstva i brutalnost protiv civila tokom invazije i identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija odbacuje optužbe da napada civile i da je odgovorna za ratne zločine i tvrdi da ih je Kijev iscenirao. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje agencije Rojters da prokomentariše suđenje odgovorio: "Kao i ranije, nema informacija i sposobnost Rusije da obezbedi pomoć je ograničena zato što nemamo diplomatsku misiju". Komentarišući šire pitanje optužbi za ratne zločine protiv ruskih snaga u Ukrajini Peskov je rekao da Moskva smatra da je "nemoguće i neprihvatljivo upotrebljavati te izraze. "Mnogi od slučajeva o kojima Ukrajina govori su očigledno lažni, a najgori su iscenirani, kao što su to čvrsto dokazali naši eksperti", ustvrdio je Peskov. Ukrajinski državni tužioci navode da su Šišimarin i još četiri ruska vojnika pucali i ukrali vozilo da bi pobegli, nakon što su njihovu jedinicu napale ukrajinske snage. Ruski vojnici dovezli su se u selo Čupahivka gde su videli nenaoružanog stanovnika na biciklu kako razgovara telefonom. Tužioci navode da je Šišimarinu naređeno da ubije civila da bi ga sprečio da obavesti vlasti o prisustvu ruskih snaga. Optuženi je, kako se navodi, pucao civilu u glavu iz automatske puške. Civil je preminuo na licu mesta.  U međuvremenu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je u sredu da je zabeležila dodatne slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su u Ukrajini počinile ruske snage.  U izveštaju te organizacije navodi se da su ruske snage, koje su kontrolisale veći deo regiona Kijeva i Černigova od kraja februara do marta,  bile odgovorne za nasumična pogubljenja i mučenje civila i druga teška kršenja ljudskih prava. Hjuman rajts voč je zabeležio 22 slučaja nasumičnih pogubljenja, 9 drugih nezakonitih ubistava, 6 mogućih prinudnih nestanaka i 7 slučajeva mučenja.  Predstavnici organizacije su posetili 17 sela i malih gradova u regionu Kijeva i Černigova i razgovarali sa 65 osoba od 10. aprila do 10. maja, među kojima su bivši zarobljenici, ljudi koji kažu da su bili mučeni, porodice žrtava i drugi svedoci.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruski vojnik priznao: Ubijao sam; Moskva: Ne znamo ništa

Izvor: B92, 18.Maj.2022

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se da je kriv za ubistvo nenaoružanog civila...Šišimarin je pred Kijevskim okružnim sudom u Solomjanskom optužen za ratne zločine i ubistvo s predumišljajem, prenosi Gardijan. On je optužen za ubistvo nenaoružanog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.