Ruski vojnici preuzeli ukrajinsku graničnu ispostavu

Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vojnici preuzeli ukrajinsku graničnu ispostavu

KIJEV – Ruski vojnici preuzele su danas kontrolu nad jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara, što je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara.

Granična ispostava Černomorskoje na zapadnoj ivici poluostrva Krim preuzeta je bez žrtava, oko šest časova po lokalnom vremenu, naveo je Oleg Slobođan.

Slobođan je naveo da, sada ruske snage, kontrolišu 11 graničnih ispostava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Krimu, prenela je agencija Rojters.

Ruski vojnici su, pre 11 dana, započeli operaciju na Krimu i ukrajinski vojnici su ostali zarobljeni u svojim brojnim ispostavama i vojnim bazama i nisu pružali bilo kakav oružani otpor.

Hejg: Rusija se preračunala po pitanju Krima

LONDON – Rusija se „gadno preračunala” time što su njene snage ušle na ukrajinsko poluostrvo Krim, upozorio je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u intervjuu medijskoj kući Bi-Bi-Si.

Hejg je istakao da bi Zapad mogao da uvede „opsežne” ekonomske sankcije ukoliko ne bude pronađeno diplomatsko rešenje spora sa Ukrajinom i dodao da bi evropske zemlje mogle da okrenu leđa uvozu gasa iz Rusije u korist energenata iz SAD.

Britanski zvaničnik je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Rusije, ali je rekao da postoji opasnost da dođe do „pravog konflikta sa upotrebom vatrenog oružja”.

Hejg je istakao da bilo kakva eventualna mera protiv Rusije neće uticati na Ruse koji legalno borave u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rusija je faktički preuzela kontrolu nad Krimom, regionom sa većinski ruskim stanovništvom, a lokalne vlasti su za 16. marta zakazale referendum sa pitanjem o otcepljenju od Ukrajine i pripojenju Rusiji.

Hejg je istakao da se ova situacija odvija „nenormalno brzo” i dodao:

„Svet to neće videti kao slobodno i pošteno”.

„Mislim takođe da bi bilo pogrešno smatrati da je Rusija ovime na neki način pobedila. Mislim da će se na kraju pokazati da se Rusija gadno preračunala u vezi sa time”, rekao je britanski šef diplomatije.

Na Krimu sukob prorusa i pristalica novih vlasti

SEVASTOPOL – Pristalice novih ukrajinskih vlasti i građani koji podržavaju Moskvu sukobili su se u Sevastopolju na Krimu, gde je održan skup povodom 200. godišnjice rođenja Tarasa Ševčenka, najvećeg ukrajinskog pesnika i simbola buđenja nacionalne svesti Ukrajinaca.

Na ulice Sevastoplja je u čast Ševčenka izašlo oko 200 ljudi, a stotinak osoba koji su imali motke napali su pripadnike policije koji su obezbeđivali skup, javio je reporter agencije Frans pres.

Skup povodom 200 godina od rođenja Ševčenka održan je i u Kijevu. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da Ukrajina „ni za centimetar” neće odustati od Krima.

Ruska vojska raspoređena je na Krimu od prošle nedelje, što su SAD i zapadne zemlje oštro osudili, naglašavajući da to predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, rekao da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i interese Rusa na Krimu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je odbacio svaku mogućnost dijaloga sa novim vlastima u Ukrajini, koje je nazvao produženom rukom ekstremista.

Za 16. mart najavljen je referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.

Ukrajina neće dati ni milimetar svoje teritorije Rusiji

KIJEV – Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je na mitingu u Kijevu da Ukrajina neće dati ni „milimetar” svoje teritorije Rusiji.

„Ovo je naša zemlja. Nećemo dati ni milimetar (svoje teritorije). Rusija i njen predsednik to treba da znaju”, poručio je Jacenjuk na mitingu povodom rođenja pesnika Tarasa Ševčenka kome je prisustvovalo više hiljada ljudi.

U Ukrajini se danas obelezava 200 godina od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka, a „patriotski mitinzi” u Kijevu planirani su kao odraz prkosa na rusku „de facto kontrolu” nad gradovima Simferopolj i Sevastopolj na Krimu, prenela je agencija AFP.

Posle nemira u Ukrajini, koji su doveli do smene predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca, tenzija je dodatno porasla zbog odluke parlamenta na Krimu u četvrtak da se poluostrvo odcepi od Ukrajine i raspišse referendum o pripajanju Rusiji 16. marta.

Zvanični Kijev je naveo da, sada, na Krimu ima 30.000 ruskih vojnika, 5.000 više nego što je dozvoljeno postojećim sporazumom Kijeva i Moskve.

Tanjug

objavljeno: 09/03/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rusi zarobili 30 ukrajinskih graničara na Krimu

Izvor: BKTV News, 09.Mar.2014

Ruski vojnici preuzeli su danas kontrolu nad još jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara, što je 11. međudržavni prelaz koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara.. . Granična ispostava Černomorskoje na zapadnoj...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.