Rusi gađali Kijev, Zelenski tvrdi da ukrajinske snage uništavaju ruske

Izvor: VOA, 20.Jun.2023, 09:51

Rusi gađali Kijev, Zelenski tvrdi da ukrajinske snage "uništavaju" ruske

KIJEV - Rusija je izvela opsežan vazdušni napad na Ukrajinu u utorak, gađajući vojne i infrastrukturne objekte u Kijevu i drugim gradovima, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prema njihovim rečima, Ukrajina je oborila 32 od 35 iranskih dronova lansiranih iz ruske Brijanske oblasti i Azovskog mora. Nije bilo pomena o žrtvama u najnovijim vazdušnim napadima Moskve, prvim otkako je Kijev započeo kontraofanzivu - u kojoj tvrdi da je povratio 113 kvadratnih kilometara teritorije.  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je protivvazdušnu odbranu zemlje i ustvrdio da ukrajinske snage uništavaju ruske na istoku i jugu. Komandant kopnenih snaga i zamenica ministra odbrane su saopštili da je bilo uspeha u kontraofanzici u oba područja. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je prethodno da je PVO aktivirana u više gradova. "Međutim, glavni pravac napada bio je region Kijeva. Ovde je uništeno više od 20 dronova“, navodi se. Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije, rekao je da je vazdušna uzbuna u prestonici trajala više od tri sata. Nije naveo detalje o šteti. Zvaničnici su saopštili da je pogođeno infrastrukturno postrojenje u Lavovu, oko 70 km od granice sa Poljskom, članicom NATO-a. "Pogodili su kritično važan objekat“, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki, ali nije precizirao o kakvom objektu je reč. Rusija je takođe pogodila industrijski grad Zaporožje na jugoistoku zemlje. Jurij Malaško, načelnik vojne administracije Zaporožja, rekao je da je Rusija gađala telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivedne objekte. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage pogodile i uništile osam skladišta municije širom Ukrajine prethodna 24 sata i odbile ukrajinske napade u tri područja. Ministarstvo je navelo da su ukrajinske snage pokušale da napadnu grad Donjeck i južni region Zaporožje, koji su pod ruskom kontrolom, ali da su njihovi napadi odbijeni. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi situaciju na ratištu.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: BBC na frontu dok Ukrajina napada ruske rovove

Izvor: B92, 20.Jun.2023

Kventin Somervil posetio je ukrajinske vojnike koji napreduju na istoku zemlje...Dve nedelje otkako je započela kontraofanziva, Ukrajina ostvaruje skroman, ali postojan napredak u tri oblasti duž 1.000 kilometara prve linije fronta...Trupe pokreću ispitivačke napade, dok većina ukrajinskih snaga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.