Izvor: Piplmetar.rs, 08.Feb.2024, 06:30

Ruski napadi na šest oblasti širom Ukrajine, Borelj morao u sklonište

Početna » Svet » Ruski napadi na šest oblasti širom Ukrajine, Borelj morao u sklonište


Betadanas 00:48

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Najmanje pet civila je poginulo i gotovo 50 je ranjeno u ruskom napadu krstarećim i balističkim raketama i bespilotnim letelicama na šest oblasti širom Ukrajine, saopštile su vlasti te zemlje.
Na meti napada bila su tri velika grada, uključujući Kijev, gde je šef evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << diplomatije Žozep Borelj danas razgovarao o vojnoj pomoći i finansijskoj podršci Ukrajini.
Borelj je rekao da je dan započeo u skloništu, što je opisao kao deo ukrajinske „svakodnevne realnosti“ posle gotovo dve godine odupiranja ruskoj invaziji.
Ukrajinska vojska je saopštila da je presrela 44 od 64 ruske bespilotne letelice i rakete u jutrošnjem napadu.
U prvom napadu na Kijev u poslednje dve nedelje, izvedenom tokom jutarnjeg špica, četiri osobe su poginule kada je pogođena stambena zgrada sa 18 spratova, što je izazvalo požar na nekoliko spratova, navele su lokalne vlasti i dodale da je ranjeno 40 osoba, uključujući trudnicu.
U napadu na Mikolajev, grad na jugu Ukrajine, poginula je jedna osoba i ranjeno je šest, dok je oštećeno oko 20 stambenih zgrada i javna infrastruktura, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim.
Ukrajini je preko potrebna pomoć Zapada, budući da se suočava sa nedostatkom municije i vojnika. Dugoročno finansiranje iz inostranstva je pod znakom pitanja pošto je juče propao najnoviji pokušaj u američkom Senatu da se postigne dogovor o pomoći Ukrajini.
Posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini saopštila je danas da je broj civilnih žrtava u ratu ponovo počeo da raste posle prošlogodišnjeg pada.
Misija je zabeležila da je prošlog meseca poginulo 158 civila i da su ranjena 483, što je povećanje od 37 odsto u odnosu na novembar. Od početka rata poginulo je više od 10.000 civila i ranjeno je gotovo 20.000.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Svet



Naslovna strana
Naslovna strana za 8. februar 2024.
Galerija



Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa
Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.


Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.
– Zoran Kesić, TV voditelj



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.