Ruski jezik postao jedini zvanični u Luganskoj Narodnoj Republici

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2020, 13:12

Ruski jezik postao jedini zvanični u Luganskoj Narodnoj Republici

Parlament Luganske Narodne Republike (LNR) usvojio je izmene Ustava, kojima se utvrđuje status ruskog jezika kao jedinog državnog jezika, prenose RIA Novosti. Pre toga u LNR-u su postojala dva državna jezika - ruski i ukrajinski.
Na ovaj način je komitet Narodnog saveta podržao inicijativu šefa republike Leonida Pasečnika i usvojio predlog zakona kojim se ruski jezik uvodi kao jedini državni. Za predlog su glasala 42 poslanika, niko nije bio protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan. Promene Ustava će stupiti na snagu nakon potpisivanja od strane predsednika zemlje i objavljivanjem na internet stranici Parlamenta. U aprilu 2014. godine kijevske vlasti su pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, a koje su nakon državnog udara u Ukrajini proglasile nezavisnost. Prema posljednjim podacima UN-a, oko 13 hiljada ljudi je poginulo u sukobima.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.