Ruski general: Veliki rat je sve izvesniji

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 12:38

Ruski general: Veliki rat je sve izvesniji

Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi, raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt.

Zapad je sebi kao cilj postavio "strateški poraz" Rusije, napisao je načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki u članku za časopis Vojna misao.

Prema njegovim rečima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svetskog poretka „koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rešavanje praktično uvek dovodi do upotrebe vojne sile“.

"Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini od širenja učesnika ‘proksi-snaga’, koje se koriste za vojno suprotstavljanje Rusiji, do rata velikih razmera u Evropi", navodi Zarudnicki u članku koji je objavljen u listu "Vojna misao".

On je ukazao da znatno raste mogućnost uvlačenja Rusije u novi vojni sukob. Objasnio je da SAD i zapadni saveznici svim metodama pokušavaju da sačuvaju svoju hegemoniju, koja je postala njihov način postojanja na račun ostatka sveta. Navodi da su SAD u tom kontekstu postavile sebi konkretan cilj – da Rusiji nanesu "strateški poraz" i destabilizuju situaciju na njenoj teritoriji.

"Osnovni izvor vojnih pretnji našoj zemlji je antiruska politika SAD i njenih saveznika, koji vode hibridni rat novog tipa čiji je cilj sveopšte slabljenje Rusije, ograničenje njenog suvereniteta i rušenje teritorijalne celovitosti", piše ruski general.

On navodi da direktna pretnja postojanju Rusije zahteva sve jače sisteme osiguranja njene vojne bezbednosti u postojećim uslovima. U vezi sa tim, kako general primećuje, može se izdvojiti niz tendencija radi promene sistema vojne bezbednosti.

Prvo, neophodno je da se strukture za osiguranje vojne bezbednosti Rusije usklade sa razmerama i vrstama vojnih pretnji i neophodno ih je objektivno proceniti.

Druga tendencija je prelazak na modulni princip u realizaciji mera za osiguranje vojne bezbednosti, odnosno zaštita države ne može da bude samo vojnim merama, već zahteva konsolidaciju napora celokupnog društva, institucija i državnih organa.

Treća tendencija podrazumeva sklop prioriteta nacionalne bezbednosti u oblasti osiguranja vojne bezbednosti. Ova tendencija podrazumeva strogu koncentraciju državnih mera u interesu osiguranja vojne bezbednosti.

Četvrta tendencija podrazumeva uvećanje operativnosti i centralizaciju upravljačkog sistema za osiguranje vojne bezbednosti.

Peta tendencija određuje uvećanje značaja potencijala prijateljskih država u rešavanju problema vojne bezbednosti.

"Tendencije koje je autor prikazao za promenu sistema osiguranja vojne bezbednosti zahteva dalje istraživanje i verovatno će postati osnova za njeno usavršavanje u bliskoj budućnosti. Neki pravci, s obzirom na situaciju i dinamično formiranje novih pretnji vojnoj bezbednosti našoj državi, trebalo bi vrlo brzo realizovati", zaključio je načelnik akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ZAPAD PRETI NAŠEM POSTOJANJU, VEROVATAN JE RAT VELIKIH RAZMERA!" Načelnik akademije Generalštaba Rusije očekuje DIREKTAN SUKOB SA NATO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024

General-pukovnik Vladimir Zarudnicki smatra da se sukob kreće ka eskalaciji...Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi, raste verovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a Zapad je sebi kao cilj postavio "strateški poraz" Rusije, napisao je načelnik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.