Ruske snage žestoko bombarduju istok da bi zauzele teritoriju za separatiste

Izvor: VOA, 20.Maj.2022, 15:30

Ruske snage žestoko bombarduju istok da bi zauzele teritoriju za separatiste

Ruske snage u petak su bombardovale ukrajinski grad Severodonjeck što, kako prenosi agencija Rojters, označava početak velikog napada da se preuzme poslednja teritorija pod ukrajinskom kontrolom u Lugansku. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage otvorile masovnu artiljerijsku vatru na Severodonjeck, jedno od poslednjih ukrajinskih uporišta u Lugansku, jednom od dva regiona koje su Moskva i njeni saveznici proglasili za nezavisne države. Taj grad, i Lisičansk, na drugoj obali reke Severski Donjec, čine istočni deo ukrajinske teritorije koju Rusija pokušava da osvoji od sredine aprila, nakon što nije uspela da zauzme prestonicu Kijev. "Ruska vojska počela je da intenzivno razara grad Severodonjeck, intenzitet granatiranja se udvostručio, granatiraju stambena područja, uništavaju kuću po kuću. Ne znamo koliko je ljudi stradalo, zato što je nemoguće ući u svaki stan", rekao je guverner Luganska Serhi Gaidai. Ukrajinski generalštab saopštio je da je odbio ofanzivu na Severodonjeck koja je, kako navodi, deo velike ruske operacije duž jednog dela fronta. Uprkos tome što su pretrpele poraze u drugim mestima proteklih nedelja, ruske snage uspele su da napreduju u Lugansku, a pojedini vojni analitičari to smatraju velikom operacijom da se postignu ograničeni ratni ciljevi, zauzimanjem većeg dela teritorije koju proruski pobunjenici žele da pripoje. U Moskvi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će uskoro biti "oslobođena Luganska narodna republika". Region Donbasa čine područja Donjecka i Luganska, čije delove su proruski separatisti kontrolisali i pre rata. Šojgu je naveo da ruske trupe i separatističke paravojne snage šire kontrolu u toj oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su napadi pretvorili Donbas, u pakao". U južnom lučkom gradu Marijupolju, poprištu najkrvavije ratne opsade, poslednji teško ranjeni borci evakuisani su iz uporišta u čeličani Azovstal, saopštio je njihov komandant. Šojgu je naveo da se protekla četiri dana predalo oko 2.000 ukrajinskih boraca. Kijev nije potvrdio te brojke, ali je Britanija procenila da se predalo oko 1.700. Još nije poznato koliko ih je ostalo u čeličani. Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je u petak da će Rusija verovatno dodatno jačati operacije u Donbasu kada uspostavi konačnu kontrolu nad Marijupoljem. Nagoveštaj ruskih potreba da ojača akcije u Ukrajini je i odluka parlamenta da razmotri zakonski predlog kojima se Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 omogućava da se prijave u vojsku.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Braniteljima Azovstala 'naređeno' da prestanu s borbama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Maj.2022

Posljednji ukrajinski vojnici koji se nalaze skriveni u čeličani Azovstal u Mariupolju kažu da im je Kijev "naredio" da prestanu s borbama dok Rusija pojačava napad na istočnu Ukrajinu, gađajući Donbas za kojeg predsjednik Volodimir Zelenski kaže da sada liči na "pakao”. "Više vojno zapovjedništvo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.