Ruska vozila prešla ukrajinsku granicu

Izvor: RTS, 15.Avg.2014, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vozila prešla ukrajinsku granicu

Konvoj humanitarne pomoći iz Rusije prešao ukrajinsku granicu, iako je Kijev najavio da neće dozvoliti ulazak tih kamiona u Ukrajinu. U granatiranju Luganska stradale najmanje 22 osobe. I Donjeck zasut granatama, stradala dva civila.

23.00 - Nekoliko ruskih oklopnih transportera i kamiona prešlo granicu Ukrajine, javlja izveštač britanskog Telegrafa. Švedski ministar inostranih poslova Karl Bild >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situaciju opisao kao "dramatičnu".

21.20 - Moskva poziva na hitan prekid vatre zbog bezbednog dostavljanja humanitarne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine, javlja AFP.

19.15 - U ukrajinskom parlamentu nokautiran poslanik Oleh Ljaško, nacionalista koji se hvališe da je veliki borac protiv proruskih aktivista. Njega je, nakon svađe, udario nezavisni poslanik Oleksandar Ševčenko, javlja AP.

17.35 - Igor Strelkov, komandant proruskih aktivista u Donjecku, podneo je ostavku, javljaju Ria novosti. Ostavka Strelkova usledila dan posle nikada do kraja razjašnjene vesti o njegovom ranjavanju.

16.00 - Ukrajinski parlament usvojio zakon kojim se otvara put za uvođenje niza sankcija ruskim preduzećima i građanima optuženim da podržavaju proruske aktiviste na istoku zemlje.

14.45 - U granatiranju istočne četvrti Kujbiševsk u Donjecku poginula dva civila, saopštile su gradske vlasti.

13.35 - Donjeck zasut artiljerijskom paljbom ukrajinske vojske, prenosi Rojters.

11.45 - Najmanje 22 stanovnika Luganska poginula su u granatiranju tokom protekla 24 sata, javio je AFP.

11.00 - Predsednik "Luganske Narodne Republike" privremeno se povukao sa te funkcije zbog toga što je ranjen.

U granatiranju Luganska, u protekla 24 sata, poginula su najmanje 22 stanovnika, javio je Frans pres, pozivajući se na tamošnjeg neimenovanog zvaničnika.

"Istočne oblasti grada su granatirane. Pogođeni su autobus, prodavnica i nekoliko stambenih zgrada", rekao je zvaničnik regionalne vlasti francuskoj agenciji.

Gradski savet Luganska saopštio je da je u intenzivnom granatiranju istočnih četvrti poginulo mnogo civila, prenosi Ria novosti.

"Prema informaciji očevidaca, ranjeno je i poginulo mnogo civila. Tačan broj žrtava se utvrđuje", navodi se u saopštenju vlasti Luganska i podseća da 12. dan u gradu nema struje, ni vode, da ne rade ni telefonske veze i da su mnoge prodavnice i banke zatvorene.

Predsednik "Luganske Narodne Republike" Valerij Bolotov privremeno se povukao sa te funkcije zbog toga što je ranjen.

"Posledice ranjavanja ne dozvoljavaju mi da punom snagom radim na tom položaju na dobrobit žitelja Luganska u složeno ratno vreme", rekao je Bolotov u video-obraćanju na TV Rusija 24.

Bolotov je dodao da ne namerava da napušta front i da bi, u međuvremenu, na njegovo mesto mogao da dođe aktuelni ministar odbrane Igor Plotnicki.

Artiljerijskom paljbom ukrajinske vojske danas je zasut i Donjeck, javlja Rojters na osnovu izjava svedoka sa mesta događaja.

Agencija navodi da su ljudi koji rade u administrativnim institucijama, u trenutku granatiranja istrčali iz kancelarija jer je snažna paljba aktivirala sirene koje upozoravaju na evakuaciju.

Nakon prvog udara, usledile su još najmanje dve eksplozije u blizini centra grada.

Glas Rusije preneo je da je Donjeck i cele prethodne noći granatiran, kao i da su ukrajinska vojska i proruski aktivisti u Donjecku razmenjivali artiljerijsku vatru.

Izveštač britanskog Telegrafa javlja da je konvoj ruske humanitarne pomoći prešao granicu sa Ukrajinom. Kijev je ranije potvrdio da neće dozvoliti ulazak tih kamiona.

Kako je kasnije saopštila "Donjecka Narodna Republika", prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko je rekao kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji, prenosi Itartas.

Konvoj oko 262 vozila bio je "parkiran" u vojnom skladištu u južnom ruskom gradu Voronježu od utorka uveče zbog neslaganja u vezi sa tim kako i gde preći u Ukrajinu, javila je agencija AP.

Humanitarna pomoć uključuje generatore za struju, prehrambene proizvode, vodu, dečju hranu, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

Prema informaciji UN, od sredine aprila do 26. jula, u Ukrajini je poginulo više od 1.100 civila, a više od 3.400 je ranjeno, podseća ruska agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruska vozila prešla ukrajinsku granicu?

Izvor: RTS, 15.Avg.2014

Konvoj humanitarne pomoći iz Rusije prešao ukrajinsku granicu, iako je Kijev najavio da neće dozvoliti ulazak tih kamiona u Ukrajinu. U granatiranju Luganska stradale najmanje 22 osobe. I Donjeck zasut granatama, stradala dva civila...23.00 - Nekoliko ruskih oklopnih transportera i kamiona prešlo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.