Ruska vojska odustaje od borbe? Ne znamo ni gde smo VIDEO

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 16:35

Ruska vojska odustaje od borbe? "Ne znamo ni gde smo" VIDEO

Grupa mobilisanih ruskih vojnika, koji se trenutno nalaze u Ukrajini, objavila je video-snimak u kome se žale na neplaćanje i nedostatak adekvatnog rukovodstva.

Ovo je samo jedan od brojnih video-snimaka nezadovoljnih ruskih vojnika otkako je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu prošlog februara.

Ruski vojnici se najčešće žale na nedovoljnu opremljenost i obuku i lošu komandnu strukturu.

Najnoviji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snimak je prvi put podeljen na Telegram kanalu nezavisne novinske agencije Astra. Na snimku se vidi kako mobilisani vojnici iz Moskovske i Ivanovske oblasti izlažu niz pritužbi, uključujući i to da ne znaju ni svoju tačnu lokaciju, prenosi Njuzvik.

.

Njihove porodice potvrdile su za Astru da su vojnici prevezeni blizu granice sa Ukrajinom na obuku i dalje prebacivanje u lokalnu vojnu jedinicu. Međutim, jedan od pripadnika 201. motorizovane brigade na snimku tvrdi da im nije izdato nikakvo vojno naređenje i da nisu bili u pratnji oficira.

On se požalio da su im dokumenti zaplenjeni u Rostovu pre nego što su teretnim avionom odvezeni u Lugansku oblast u Ukrajini. Ispričao je kako vojnici ne znaju gde su, kojim jedinicama pripadaju, ko su im oficiri i koji su im sledeći koraci.

"Mnogi od nas nisu u stanju borbene sposobnosti. Jedinice nisu u stanju da izvršavaju borbene zadatke. Mnogima je potrebna medicinska pomoć koja se ne može pružiti u terenskim uslovima. Takođe bismo želeli da dobijemo naša dokumenta sa pečatima i zvaničnim imenima kako bismo znali gde se nalazimo, sa kim smo vezani i koje funkcije obavljamo“, istakao je on.

"Nemamo pojma gde smo, osim da smo u regionu Luganska. Nismo na platnom spisku Ministarstva odbrane", nastavio je on. Vojnici su rekli i da nisu dobili obećane plate i godišnji odmor i naveli da se povređeni vojnici vraćaju na front.

"Ne znamo kuda idemo jer nemamo predvodnike“, rekao je čovek u video-snimku koji je Var Translated podelio na Tviteru. Astra je takođe javila da je među grupom prevezenom u Ukrajinu iz Rostova bilo oko 170 ljudi koji su bili "prinuđeni da potpišu ugovore sa privatnom vojnom kompanijom Vagner“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.