Ruska pravoslavna crkva preti Vaseljenskoj patrijaršiji

Izvor: B92, 08.Sep.2018, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska pravoslavna crkva "preti" Vaseljenskoj patrijaršiji

Ruska pravoslavna crkva osudila je odluku Vaseljenske patrijaršije o slanju dva izaslanika u Ukrajinu.

To je nazvano korakom ka proglašenju autokefalnosti tamošnje crkve.

AP prenosi da je u danas objavljenom saopštenju ruska crkva, koja je ubedljivo najveća pravoslavna crkva na svetu, takođe zapretila da će preduzeti "akcije odmazde" ne preciziravši o čemu bi se radilo.

Agencija podseća da ruska crkva insistira da je pravoslavlje u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini pod njenim autoritetom, ali da mnoge ukrajinske parohije odbacuju nadležnost Moskovske patrijaršije i formirale su odvojenu crkvu koja teži da bude priznata kao samoupravna ili autokefalna verska institucija.

Navodi se da je Vaseljenska patrijaršija u petak objavila da šalje dva episkopa u Ukrajinu "u okviru priprema za dodeljivanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini".

AP podseća da se Vaseljenski patrijarh smatra "prvim među jednakima" u okviru pravoslavnih patrijarha.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruska crkva preti akcijama odmazde Vaseljenskoj patrijaršiji

Izvor: Večernje novosti, 08.Sep.2018

Agencija podseća da ruska crkva insistira da je pravoslavlje u Ukrajini pod njenim autoritetom, ali da mnoge ukrajinske parohije odbacuju nadležnost Moskovske patrijaršije Ruska pravoslavna crkva osudila je odluku Vaseljenske patrijaršije sa sedištem u Istanbulu, vodeće institucije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.