Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Konstantinopoljskom patrijaršijom

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Konstantinopoljskom patrijaršijom

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio je da u potpunosti obustavi evharističku zajednicu sa Carigradskom patrijaršijom, izjavio je predsednik Odelenja za spoljn crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion.
„To je bila iznuđena odluka, ali naš Sveti Sinod nije mogao drugačije da odluči, jer je cela logika nedavnih akcija Carigradske patrijaršije dovela do toga“, izjavio je novinarima mitropolit Ilarion.

Istovremeno, mitropolit je izrazio nadu da će Konstantinopolj promieniti stav prema davanju autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi.

"Nadamo se da će prevladati zdrav razum. Ali sve dok se ta promena ne dogodi, sve dok ovo bezakonje i antikononske odluke od strane Carigrada ostanu na snazi, mi nećemo biti u zajednici sa ovom crkvom koja je u raskolu", rekao je Iilarion.

Dodaje se da zbog odnosa, parohijani Ruske pravoslavne crkve neće moći više biti u crkvama Carigradske patrijaršije. Pored toga, episkopi i sveštenici neće moći da učestvuju u liturgijama, zajedno sa predstavnicima Konstantinopolja.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska pravoslavna crkva prekida dijalog sa Vaseljenskim patrijarhom

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2018

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je da je nemoguće nastaviti dijalog sa Vaseljenskim patrijarhom zbog situacije sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji se danas sastao u Minsku, saopštio je da je nemoguće nastaviti dijalog sa...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.