Rusija uslovila pomoć Ukrajini

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija uslovila pomoć Ukrajini

Kijev -- Sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika u Sočiju nagoveštava da će prva tranša ruske pomoći Kijevu biti isporučena kada Ukrajina bude dobila novog šefa vlade.

Kako piše ukrajinski provladin dnevnik "Segodnja", koji se poziva na izvore bliske ukrajinskom predsedniku, navodi da su u četvrtak uveče u Sočiju, dan uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara, Vladimir Putin i Viktor Janukovič razgovarali dva sata u rezidenciji ruskog predsednika.

O ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susretu nije bilo zvaničnih informacija. Kremlj je saopštio da su se Putin i Janukovič sastali samo na stadionu, gde su prisustvovali otvaranja Igara, dok ukrajinsko predsedništvo nije izdalo saopštenje u vezi sa njihovom susretom.

U razgovoru je potvrđeno da sporazum od 17. decembra 2013. o ruskoj pomoći (15 milijardi dolara kredita i smanjenje cene gasa) ostaje na snazi, ali da situacija u Ukrajini mora da se "razjasni", navodi ukrajinski list.

"Za Kremlj nije važno ko će biti premijer. Potrebno je samo da bude jasno ko će biti odgovoran za poštovanje dogovora iz decembra", navodi Sevodnja i dodaje da bi u tom slučaju "prva tranša pomoći od dve milijarde dolara bila isporučena krajem februara".

Dnevnik je dodao da na sastanku Putin-Janukovič nije bilo reči o "geopolitičkom izboru izmedju Zapada i Rusije".

"Niko ne govori sada o pridruživanju (EU) jer svi znaju da EU nije kadra da donese mnogo novca. Novac može da dođe od Međunarodnog monetarnog fonda, ali kao i ranije, uslovi su rigorozni", saznaje se iz okruženja Janukoviča, prenosi ukrajinski list.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Susret Putina i Janukoviča u Sočiju nagoveštava prvu tranšu ruske pomoći

Izvor: Blic, 10.Feb.2014

Sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Viktora Janukoviča u Sočiju nagoveštava da će prva tranša ruske pomoći Kijevu biti isporučena kada Ukrajina bude dobila novog šefa vlade, objavio je danas ukrajinski provladni dnevnik Segodnja. ..List, koji se poziva na izvore bliske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.