Rusija uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Ukrajini

Izvor: B92, 26.Feb.2022, 00:56

Rusija uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Ukrajini

Rusija je uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na hitan prekid vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 11 država članica Saveta bezbednosti, protiv je bila Rusija, čime je automatski aktiviran veto jedne od država stalnih članica SB. Tri države su bile uzdržane, Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rezoluciju su predložili Sjedinjene Američke Države i Albanija.

U predloženoj rezoluciji pisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da "SB UN podržava poziv generalnog sekretara UN Ruskoj Federaciji da prekine napad na Ukrajinu", te da "SB UN izražava duboko žaljenje u vezi sa agresijom Ruske Federacije protiv Ukrajine".

Takođe, navodilo se da SB UN poziva Rusiju da "odmah prekine primenu sile proti Ukrajine i uzdrži se od daljih nezakonitih pretnji primenom sile ili primene sile protiv bilo koje države UN".

Rusija je tim predlogom rezolucije pozvana da "neodložno, potpuno i bez preduslova povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u sklopu njenih međunarodno priznatih granica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN: Rusija stavila veto na Rezoluciju, Kina uzdržana

Izvor: Danas, 26.Feb.2022

Rusija je večaras na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila veto na Rezoluciju o Ukrajini, a Kina je bila uzdržana. Za osudu akcija Rusije glasali su – SAD, Velika Britanije, Francuska, Norveška, Irska, Albanija, Grčka, Gabon, Meksiko, Brazil, Gana, Kenija. Uzdržani su bili Kina,...

Nastavak na Danas...

Rusija uložila veto na rezoluciju UN da se prekine invazija na Ukrajinu

Izvor: Danas, 26.Feb.2022

Rusija je stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se zahteva od Moskve da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče sve trupe.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.