Rusija, ukrajinski prevodilac proteran zbog špijunaže

Izvor: RTS, 18.Jul.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, ukrajinski prevodilac proteran zbog špijunaže

Ukrajinski prevodilac OEBS-a uhapšen je u Rusiji i zatim proteran zbog špijunaže za Kijev u istočnim separatističkim teritorijama, objavila je ruska bezbednosna služba (FSB).
Artiom Šestakov zaposlen je u posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Lugansku, jednom od dva uporišta pobunjenika na istoku Ukrajine.

Prema FSB-u on je skupljao podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o stanju snaga i položaja proruskih aktivista i prenosio ih ukrajinskoj tajnoj službi (SBU).

Prema navodima ruskog FSB-a Šestakov je kao član misije OEBS-a redovno odlazio na tu teritoriju i na vojne baze u Lugansku i prenosio vojna kretanja, kao i geografske koordinate baza i brojeve telefona pobunjeničkih komandanata.
Na osnovu tih informacija ubijen je separatistički ratni vođa Pavel Dremov u decembru 2015. u oblasti Luganska bombom postavljenom u njegovo vozilo, navodi FSB.
FSB ne navodi zašto je Šestakov bio u Rusiji ni šire podatke o njegovom hapšenju, već samo to da mu je, s obzirom da njegova špijunaža nije nanela štete bezbednosti Rusije, dozvoljeno da se vrati u Ukrajinu.
Ukrajinska tajna služba negirala je za agenciju Frans pres da je Šestakov za njih radio uz napomenu da oni ne zapošljavaju nikoga ko ima veze sa OEBS-om.
OEBS je potvrdio preko Fejsbuka da jedan od njihovih lokalnih zaposlenih u oblasti Lugansk "privremeno nedostupan dok se nalazi na odmoru", a dodaje se da se zna gde se nalazi i da je bezbedan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.