Rusija spremna da traži puteve za mirno ukrajinsko rešenje — Putin

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 10:25

Rusija spremna da traži puteve za mirno ukrajinsko rešenje — Putin

  Rusija je spremna da traži načine da postigne mirno rešenje situacije oko Ukrajine, uprkos zapadnom kursu na delovanje isključivo u sopstvenim interesima u bilo kom međunarodnom sukobu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa afričkim nacionalnim liderima.
„Jesu li zaboravili šta su uradili u Sudanu? Zar su zaboravili šta su uradili u Siriji? Nije im bilo stalo do Povelje UN, sećaju se međunarodnog prava samo kada veruju da se ti instrumenti mogu upotrebiti protiv nekoga – Rusije. Neće postići ništa,ovo je suviše primitivno. Ako žele da neko poštuje Povelju UN i druge akte međunarodnog prava treba da se potrude da se i sami pridržavaju istih normi. Međutim, to ne znači da ne želimo i ne tražimo mirno rešenje bilo kakvog sukoba“, izjavio je Putin. Obraćajući se afričkim liderima, ruski predsednik je izjavio: „Vaš pristup, vaše ideje – sve ovo odražava tačke kineskog mirovnog plana za ukrajinsko rešenje, predstavljenog u februaru. On je napomenuo da su ukrajinske vlasti „objavile posebnu pravnu osnovu koja zabranjuje pregovore sa Rusijom“. „Mi sa naše strane nikada nismo odbijali pregovore, uvek smo govorili da smo spremni za dalji dijalog“, podvukao je Putin. Putin je ponovio da je Rusija „uvek javno izjavljivala spremnost za pregovore“. On je istakao da je "o nacrtu [mirovnog] ugovora efektivno pregovarano" ranije. Ali nakon povlačenja naših snaga sa periferije Kijeva – a od nas je zatraženo da to učinimo kako bismo stvorili uslove za potpisivanje konačnog sporazuma – vlasti Kijeva su dezavuisale sve prethodne sporazume“, izjavio je on. „Stoga verujem da je lopta potpuno u njihovom polju. Neću sada da iznosim detalje o tome šta smo pregovarali, to ne bi bilo prikladno. Međutim, to ne znaju svi, a znamo da je Kijev dobio nezavisnost. tokom raspada Sovjetskog Saveza, na osnovu deklaracije o nezavisnosti, a u ovoj deklaraciji se jasno kaže da je Ukrajina neutralna država. NATO“, zaključio je Putin i dodao da je to, po mišljenju Moskve, suštinska pretnja interesima Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.