Rusija preti zatvaranjem glavnog gasovoda ka Evropi u slučaju zabrane na uvoz nafte

Izvor: VOA, 08.Mar.2022, 11:18

Rusija preti zatvaranjem glavnog gasovoda ka Evropi u slučaju zabrane na uvoz nafte

Rusija je saopštila da bi mogla da zatvori svoj glavni gasovod Severni tok 1, koji gas doprema do Nemačke, ako Zapad uvede zabranu uvoza ruske nafte. Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da bi "odbijanje ruske nafte dovelo do katastrofalnih posledica po globalno tržište", uzrokujući da se cene više nego udvostruče na 300 dolara po barelu, preneo je BBC. Sjedinjene Države sa saveznicima istražuju potencijalnu zabranu kao način kažnjavanja Rusije za njenu invaziju na Ukrajinu, ali Nemačka i Holandija u ponedeljak su odbacile plan, podseća britanska medijska kuća. EU dobija oko 40 odsto svog gasa i 30 odsto svoje nafte iz Rusije i nema laku zamenu ako dođe do prekida snabdevanja. U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, Novak je rekao da bi bilo "nemoguće brzo pronaći zamenu za rusku naftu na evropskom tržištu". "Biće potrebne godine, a za evropske potrošače će i dalje biti mnogo skuplje. Na kraju krajeva, ovaj ishod će ih najviše povrijediti", rekao je on. Ukazujući na prošlomesečnu odluku Nemačke da zamrzne sertifikaciju Severnog toka 2, novog gasovoda koji povezuje dve zemlje, on je dodao da bi embargo na naftu mogao da izazove odmazdu. "Imamo svako pravo da donesemo odgovarajuću odluku i uvedemo embargo na pumpanje gasa kroz [postojeći] gasovod Severni tok 1", rekao je on.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cene nafte naglo rastu dok SAD zabranjuje uvoz energenata iz Rusije

Izvor: Danas, 08.Mar.2022

Cene nafte danas ponovo naglo rastu u vreme dok SAD priprema zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije kao odgovor na invaziju te zemlje na susednu Ukrajinu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.