Rusija poziva druge zemlje da ne učestvuju na provokativnom mirovnom samitu o Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2023, 00:17

Rusija poziva druge zemlje da ne učestvuju na provokativnom mirovnom samitu o Ukrajini

 
Rusija poziva odgovorne zemlje da ne učestvuju na takozvanom globalnom mirovnom samitu koji je predložio Kijev zbog provokativne prirode ove inicijative, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u sredu.
„Pozivamo odgovorne zemlje koje istinski teže miru, i štaviše, izražavaju želju i spremnost da igraju konstruktivnu ulogu u traženju političkog i diplomatskog rešenja sukoba, da ne učestvuju u ovom poduhvatu. To je provokativno“, izjavila je diplomata. Prema rečima Zaharove, svako ko ima bilo kakvo iskustvo ili znanje shvata da pre svega „mir zavisi od prekida krvoprolića i, shodno tome, prekida snabdevanja oružjem“. „U nedostatku ovoga, nikakvi okrugli stolovi, konferencije ili simpozijumi neće ništa postići“, naglasila je ona, ponovivši kako je kijevski režim prekršio sporazume iz Minska koji su potpisali zapadni lideri. „Apsolutno nema vere u reči koje će tamo biti izgovorene“, naglasila je portparolka. „Oni jednostavno moraju da prekriže još jednu informaciju i politički događaj sa liste“, objasnila je ona. Težnja Zapada da na samit pozove što veći broj učesnika, a pre svega iz zemalja globalnog juga, usmerena je samo na jedan cilj, smatra Zaharova: „da ih uvrsti u tabor navodno posvećenih pristalica zapadne tačke gledišta na događaje u Ukrajini i oko nje“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.