Rusija je kroz različite kanale dobila oko 30 mirovnih inicijativa o Ukrajini – MIP

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 20:52

Rusija je kroz različite kanale dobila oko 30 mirovnih inicijativa o Ukrajini – MIP

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.
"Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već 30-ak [inicijativa] koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak na neki privatan način", dodala je Zaharova. Zaharova je istakla da Rusija nikada nije odbila pregovore o ukrajinskom rešenju sukoba. „Čak i kada smo shvatili da oni [pregovori] neće doneti nikakvu dodatnu vrednost, ali smo uvek davali takvu šansu partnerima ili situaciji uopšte“, objasnila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova. Međutim, kako je istakla Zaharova, u aprilu 2022. „kijevski režim se povukao iz pregovora, tražio je“. „Prošlo je nekoliko rundi, a onda su prestali da odgovaraju na dokumente i materijale koje smo poslali na njihov zahtev. A u septembru je i njima samima zakonski zabranjeno da pregovaraju sa našom zemljom“, dodala je ona. Govoreći o Afričkoj mirovnoj inicijativi o Ukrajini, Zaharova je ukazala na iskrenost pokušaja afričkih zemalja da pomognu u rešavanju krize. „Izuzetno smo zahvalni našim afričkim prijateljima što zaista – ne rečima, već delima – cene mir i žele da učine sve što je u njihovoj moći, čak i a da nisu ni na koji način učesnici ove dugogodišnje drame. ali, zaista, otvorenog srca i razumevanja do čega ovo globalno može da dovede i čemu već vodi.[Zahvalni smo] na njihovom pokušaju da učine sve što je u njihovoj moći ili da nekako pruže posredničke usluge, napore da stabilizuju situaciju. nikada se ne umorite od ponavljanja reči zahvalnosti“, zaključila je Zaharova. Afrički predlozi Afrička mirovna inicijativa, predstavljena u junu, ima deset ključnih tačaka. Oni uključuju poziv na mir kroz pregovore koji treba da počnu što je pre moguće, kao i na deeskalaciju sukoba, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, uz obezbeđivanje bezbednosnih garancija svim državama. , kao i organizovanje isporuka hrane i đubriva iz Moskve i Kijeva. Posebna tačka plana bio je poziv na bližu saradnju sa afričkim zemljama. Ovaj plan predstavila je delegacija sedam afričkih zemalja, koja je posetila Kijev i St. Petersburg 16-17. juna, gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i ruskim liderom. U delegaciji su potom bili predsednici Zambije, Komora, Senegala, Južne Afrike, premijer Egipta, predstavnici Republike Konga i Ugande.  
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Američki stav blokira mogućnost mirovnih pregovora o Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023

 . Stav američke administracije koja želi da strateški porazi Rusiju „na bojnom polju“ blokira mogućnost mirovnih pregovora o Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za TASS na marginama drugog samita Rusija-Afrika.. „Ovo je...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.