Rusija izdala nalog za hapšenje američkog senatora

Izvor: VOA, 29.Maj.2023, 17:00

Rusija izdala nalog za hapšenje američkog senatora

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je u ponedeljak nalog za hapšenje američkog senatora Lindzija Grejema nakon njegovih izjava o borbama u Ukrajini. U montiranom video snimku njegovog sastanka u petak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je objavio kabinet Zelenskog, Grejem, republikanac iz Južne Karoline, naglasio je da "Rusi umiru" i opisao američku vojnu pomoć Ukrajini kao "najbolji novac koji smo ikada potrošili." Iako je Grejem te komentare izneo u različitim delovima razgovora, izmontirani su zajedno, što je izazvalo nezadovoljstvo u Rusiji. Nakon ruskih kritika, Ukrajina je objavila celi snimak sastanka na kojem se vidi da dve izjave nisu direktno povezane. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedelju da je "teško zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore." Istražni komitet, glavna agencija za krivične istrage u Rusiji, preduzeo je korake da se otvori krivična istraga protiv Grejema, a ministarstvo unutrašnjih poslova zatim je izdalo nalog za njegovo hapšenje, što je u ponedeljak navedeno u zvaničnom ruskom dosijeu osumnjičenih. Grejem je na odluku ruskih vlasti odgovorio porukom da će "nalog za hapšenje koji je izdala Putinova korumpirana i nemoralna vlada nositi kao medalju časti". "I dalje će podržavati slobodu Ukrajine dok god se svaki ruski vojnik ne protjera sa ukrajinske teritorije", rekao je republikanski senator i tvitovao da mu "donosi ogromnu radost" to što je njegova posvećenost Ukrajini "izazvala bes Putinovog režima".  Prethodno je naveo da je jednostavno hvalio duh Ukrajinaca koji pružaju otpor ruskoj invaziji, uz podršku Vašingtona. Američki senator je naglasio da je Zelenskom rekao "da je Ukrajina usvojila američki slogan Živi slobodno ili umri" i da je pomoć SAD da se Ukrajina oslobodi od ruskih ratnih zločinaca dobra investicija". Grejem je među više od 200 članova američkog Kongresa kojima je Moskva prošle godina zabranila ulazak u Rusiju.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija izdala nalog za hapšenje američkog senatora Lindzija Gremjema zbog komentara o Ukrajini

Izvor: Danas, 29.Maj.2023

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas nalog za hapšenje američkog senatora Lindzija Grejema nakon njegovih komentara u vezi sa borbama u Ukrajini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.