Rusija, istorija i Putin: Ruski lider se uporedio sa carom iz 18. veka - Petar nije zauzimao teritorije, on ih je vraćao

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 13:01

Rusija, istorija i Putin: Ruski lider se uporedio sa carom iz 18. veka - "Petar nije zauzimao teritorije, on ih je vraćao"

Putin se otvoreno uporedio sa ruskim carom, izjednačivši današnju rusku invaziju na Ukrajinu sa Petrovim ekspanzionističkim ratovima pre oko tri veka.

Divljenje Vladimira Putina prema Petru Velikom dobro je poznato odranije, ali sada se čini da on i sam gaji ideje o "veličini".

Putin se otvoreno uporedio sa ruskim carom, izjednačivši današnju rusku invaziju na Ukrajinu sa Petrovim ekspanzionističkim ratovima pre oko tri veka, iznevši do sada najočiglednije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznanje da je rat pokrenuo radi osvajanja teritorija.

Putinove očigledne ambicije za stvaranje imperije ne pišu se dobro po Ukrajinu, a razljutile su i druge susede, među kojima i Estoniju, koja je njegove komentare nazvala "potpuno neprihvatljivim".

Ruski predsednik je ove opaske izneo tokom razgovora sa mladim naučnicima i preduzetnicima.

Putinova upotreba istorije je selektivna.

Petar Veliki, iako nemilosrdni autokrata, bio je ogromni poštovalac zapadnih ideja, nauke i kulture, slavno osnovavši Sankt Peterburg kao "prozor u Evropu" i putujući po kontinentu željan znanja koje bi mu pomoglo da povede Rusiju ka modernizaciji.

Putinova sve represivnija vladavina polako je zatvarala taj prozor prema Zapadu; rat u Ukrajini sada ga je praktično zalupio.

Zamisao da današnji ruski lider putuje po Holandiji ili Griniču u potrazi za idejama i inspiracijom, kao što je to nekada radio Car, sada deluje nemoguće.

Dok je Putin držao lekcije mladim preduzetnicima o caru iz 18. veka, niz reči zasvetlelo bi iza njih: "budućnost", "samouverenost", "pobeda".

Rusija je čvrsto rešena da projektuje prkos pred zapadnom osudom i sankcijama, a sam Putin svakako je pre delovao opušteno nego napaćeno.

Ali u udžbenicima iz istorije možda se krije neka druga lekcija.

Petar Veliki jeste na kraju osvojio teritoriju od Baltika do Crnog mora.

Ali Rusija je svoj Veliki severni rat vodila 21 godinu.

Pogledajte video: Kako se Putin meao u poslednje dve decenije

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.