Rusija ima ključnog svedok za udes malezijskog aviona

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ima ključnog svedok za udes malezijskog aviona

Ruske vlasti objavile su identitet osobe za koju tvrde da je ključni svedok udesa malezijskog aviona u Ukrajini i saopštile da je svedok pod zaštitom ruske države, objavila je mreža "Rusija danas". Reč je o Jevgeniju Agapovu, mehaničaru za avio-naoružanje u ukrajinskom vojnom vazduhoplovstvu.
Jevgenij Agapov je ukrajinski građanin i služio je kao vojni mehaničar u prvoj eskadrili ukrajinskog vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazduhoplovstva.

"Odlučili smo da objavimo (ime svedoka) povodom sumnji izrečenih u nekim medijima o tome da li svedok zaista postoji", izjavio je portparol ruske istražne komisije za udes malezijskog aviona Vladimir Markin.
On je rekao da je svedok dobrovoljno prešao rusku granicu i izrazio želju da sarađuje sa ruskim vlastima.
Prema rečima istražitelja, Agapov je posvedočio da je 17. jula prošle godine, ukrajinski borbeni avio Suhoj-25 kojim je leteo kapetan Vološin "upućen na vojni zadatak"
Avion se vratio na aerodrom bez naoružanja, a svojim kolegama Vološin je rekao da je avion bio "u pogrešno vreme na pogrešnom mestu", preneo je portparol istražne komisije.
On je još rekao da je kasnije svedok Agapov doznao da se avion "Malezija erlajnsa" srušio u regionu Donjecka.
Proizvođač ruskog raktnog sistema "buk" za protivavionsku odbranu saopštio je u utorak da je malezijski avion na letu MH17 koji se srušio u leto 2014. na istoku Ukrajine, oboren starijom verzijom tog sistema, koji ruska vojska više ne koristi, ali koji ukrajinska vojska još ima.
Mihail Mališevski, savetnik direktora ruskog državnog konzorcijuma izjavio je juče na konferenciji za novinare u Moskvi da je analiza objavljenih fotografija ostataka aviona pokazala da rupe u olupini odgovaraju specifičnom tipu sistema "buk" i njegovih bojevih glava.
Kontroverze oko toga ko je oborio malezijski avion na istoku Ukrajine 17. jula 2014. godine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ne prestaju. Ukrajina i Zapad veruju da su letelicu raketom oborili ruska vojska ili proruski separatisti, a Rusija to negira.
Direktor Almaz Anteia Jan Novikov izjavio je da su svi podtipovi sistema "buk" opremljeni šrapnelima različitih oblika, i da se onaj koji je pogodio avion, nalazi u arsenalu Ukrajine, ali ne i Rusije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udes malezijskog aviona: Ključni svedok pod zaštitom Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015

Ruske vlasti objavile su identitet osobe za koju tvrde da je ključni svedok udesa malezijskog putničkog aviona u regionu Donjecka u Ukrajini i saopštile da je svedok pod zaštitom ruske države, objavila je mreža Rusija danas. Reč je o Jevgeniju Agapovu, mehaničaru za avio-naoružanje u ukrajinskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Poznato ime glavnog svedoka pada malezijskog aviona

Izvor: 011vodič.com, 03.Jun.2015

„Taj svedok je građanin Ukrajine Jevgenij Vladimirovič Agapov, koji je radio kao mehaničar avio-naoružanja prve eskadrile brigade taktičke avijacije vojno-vazduhoplovnih snaga Ukrajine (vojna jedinica №A4465). I sada ostaje pod državnom zaštitom“, precizirao je predstavnik Istražnog komiteta...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.