Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Ukrajina zajedno će obeležiti pomene velikim umetnicima Gogolju i Čehovu

MOSKVA, KIJEV - Rusija i Ukrajina zajedno će obeležiti 200 godina od rođenja pisca Nikolaja Gogolja i 150 godina od smrti pisca Antona Čehova, saopštili su predstavnici ruskog ministarstva kulture.

O održavanju manifestacija 2010. godine potpisan je odgovarajući protokol između Roskulture i ukrajinskog Ministarstva kulture i turizma na sinoćnjoj izložbi "Na oltaru vremena" u moskovskom Muzeju Puškina, a u okviru kulturne saradnje dveju zemalja, navodi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RIA Novosti.

Prema rečima rukovodioca Roskulture Mihaila Švidkoja, u tom cilju biće formirana radna grupa koja će se baviti pripremama proslave jubileja poznatih autora u okviru kojih će biti izvedena restauracija Čehovljevog doma na Jalti, gde je, između ostalog, napisan čuveni "Višnjik".

Švidkoj je naveo da su "predložili ukrajinskom režiseru Romanu Viktjuku da prema nekom od Gogoljevih dela postavi komad na ruskom i ukrajinskom jeziku jer su jubileji praznik i za Rusiju i Ukrajinu".

Život obojice pisaca vezan je i za Rusiju i Ukrajinu. Gogolj je ukrajinskog porekla, a Čehov je veliki deo svojih najboljih dramskih dela stvorio za vreme boravka na Jalti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.