Rusija i Ukrajina se bore za skitsko zlato u Holandiji

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Ukrajina se bore za skitsko zlato u Holandiji

Skitsko zlato neće biti vraćeno na Krim, nego će biti isporučeno Ukrajini. To je 14. decembra odlučio okružni sud Amsterdama. Do kolizije u vezi sa pripadnošću 500 eksponata od skitskog zlata pronađenih na teritoriji Krima došlo je u martu 2014. godine, kada se Krim sjedinio sa Rusijom.

Mesec dana ranije, u februaru 2014. godine, eksponati su poslati u amsterdamski muzej „Alard Pirson“ (Allard Pierson Museum). Izložba „Krim – zlatno ostrvo na Crnom moru“ organizovana je uz učešće četiri muzeja sa Krima i jednog iz Kijeva. Tada je Krimsko poluostrvo još uvek bilo u sastavu Ukrajine. Na izložbi su prikazani eksponati – oružje, skulpture i ukrasi – iz perioda od 6. veka pre nove ere do 7. veka nove ere.



Procenjuje se da samo osiguranje za ove eksponate vredi preko milion evra. Muzeji Krima, koji je sada pod jurisdikcijom Rusije, traže da im se vrati uzurpirana kolekcija, dok Ministarstvo kulture Ukrajine zahteva da se eksponati predaju Kijevu.

Rusija nezadovoljna odlukom

Holandski sud je prokomentarisao svoju odluku tako što obe strane pretenduju na ovu kolekciju, ali Holandija treba da je vrati Ukrajini, gde će lokalni sud razmotriti pretenzije Rusije. Rusija nije zadovoljna takvom odlukom.

„Sporazumi [o održavanju izložbe] sklopljeni su sa krimskim muzejima, a ne sa državom Ukrajinom“, izjavio je Georgij Muradov, zamenik predsednika krimske vlade. „To nije urađeno po liniji države, nego po liniji konkretnih muzeja“. Muradov smatra da Holandija mora da vrati skitsko zlato krimskim muzejima, odakle je ono i uzeto, nezavisno od toga pod čijom su oni jurisdikcijom.

Predsednica Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko smatra da je slučaj sa skitskim zlatom opasan presedan. Zbog sličnih slučajeva „muzeji celog sveta će prestati da šalju svoje kolekcije na izložbe u inostranstvo“, izjavila je ona, a prenosi agencija „RIA Novosti“.



Vratiti odakle je uzeto

Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski takođe žali zbog odluke koju je doneo sud Amsterdama. On navodi vrlo jednostavan argument: „Stvari iz muzeja Krima treba da se nalaze u muzejima Krima“. Šef Ermitaža je objasnio da su predmeti od skitskog zlata pronađeni na teritoriji Krima i deo su kulture i istorije ljudi koji žive na Krimu.

Sa druge strane, direktorka muzeja Moskovskog kremlja Jelena Gagarina podržala je odluku amsterdamskog suda. „Predmeti su izvezeni sa teritorije Ukrajine i pripadali su Ukrajini kao državi“, istakla je Gagarina. Ona je podsetila da je muzejski fond u vlasništvu države, a ne pojedinih muzeja i riznica, i zbog toga odluka Holandije da se eksponati vrate Ukrajini deluje logično.

Sudski proces će potrajati

Drevno skitsko zlato će ostati u Amsterdamu još tri meseca, dok ne istekne rok za podnošenje žalbe. Advokat Anastasija Sivicka, koja na amsterdamskom sudu predstavlja krimske muzeje, već je najavila da će žalba biti podneta. Novi sudski proces može trajati godinu dana, pa i duže, rekla je Sivicka.

Ministarstvo kulture RF je kategorično: „Odlukom suda Amsterdama da se skitsko zlato preda Ukrajini krše se norme međunarodnog prava i principi gostovanja eksponata u drugim muzejima. Muzejski predmeti treba da budu vraćeni na Krim, gde su i pronađeni i gde su čuvani decenijama“, istaknuto je u saopštenju koje je objavilo rusko ministarstvo.

Oleg Jegorov, Ruska reč

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.