Rusija i Ukrajina razmenjuju zarobljenike?

Izvor: Deutsche Welle, 30.Avg.2019, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Ukrajina razmenjuju zarobljenike?

Očigledno su se Kijev i Moskva dogovorili da razmene zarobljenike. Objavili su to ukrajinski mediji. Uskoro bi na slobodu trebalo da budu pušteni ukrajinski mornari, ali i reditelj Oleg Zencov.

Ruski portal "Došd" blizak opoziciji, koji po pravilu izveštava ozbiljno i pouzdano, poziva se na jedan post na Fejsbuku koji je objavio ukrajinski državni tužilac, Ruslan Rjabošaki. No, tu su i drugi izvori poput saradnice ukrajinskog parlamenta, Ane Islamove, kao i nekadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << poslanika ruske Dume, Ilje Ponomarjova. Međutim, ostaje i dalje nejasno da li se razmena zarobljenika već dogodila, ili pak tek predstoji. No, važno je pomenuti da ni na ukrajinskoj a ni na ruskoj strani, još uvek nema zvanične potvrde o razmeni zarobljenika.

Puštanje na slobodu uskoro?

Ukrajinski list "Ukrajinska pravda" se poziva na nepotvrđene izvore, prema kojima bi puštene ukrajinske zatvorenike na aerodromu u Kijevu trebalo da dočeka predsednik Volodimir Zelenski lično a avion bi mogao da sleti već u narednih nekoliko sati. No, ova vest je kasnije povučena. To bi mogao da bude znak da još nije postignut dogovor u vezi sa poslednjim detaljima razmene. Na društvenim mrežama, Telegram kanalu ukrajinske državne bezbednosti, pojavile su se slične objave. U svakom slučaju ovde se nije spekulisalo oko tačnog vremena sletanja aviona.

Oleg Zencov, reditelj, 2015

Aleksej Venediktov, glavni i odgovorni urednik radio stanice i onlajn portala "Eho Moskva", je takođe preko Telegrama javio da će avion sa ukrajinskim zatvorenicima sleteti na kijevski aerodrom. Međutim, u kontroli letenja na kijevskom aerodromu su na to pitanje odgovorili da u to vreme ne očekuju nijedan let iz Moskve. Prema nepotvrđenim izvorima jedan avion je u 1:05 posle ponoći sleteo na aerodrom Ostjevo u blizini Moskve. Moguće je, kako se spekulisalo na društvenim mrežama, da su u avionu bili ruski zatvorenici.

Ukrajinski predsednik Zelenski je neposredno nakon njegovog izbora za predsednika zahtevao od Kremlja da pusti na slobodu ukrajinske zatvorenike iz zatvora u Rusiji. U jednoj konfrontaciji u Azovskom moru 25. novembra 2018. uhapšena su 22 ukrajinska mornara sa ratnih brodova "Nikopolj" i "Berdjansk", kao i sa tegljača "Jani Kapu". U Rusiji im prete dugogodišnje zatvorske kazne. Predsednici dve zemlje, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski su 11. juna prvi put obavili telefonski razgovor. Jedna od važnih tema bilo je i oslobađanje zatvorenika. Ruska televizija RBK je krajem avgusta izvestila da su toku prve pripreme.

Jedan sud u Kijevu je 28. avgusta odlučio da Kiril Višinskij, rukovodilac kancelarije RIA novosti Ukrajine, može da bude pušten iz istražnog zatvora. Ovog 52-godišnjaka su ukrajinske vlasti optužile za veleizdaju. Pretilo mu je do 15 godina zatvora. Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora u ruskom Savetu federacije, Konstantin Kosačov pozdravio je puštanje na slobodu Višinskog. U obe zemlje postoje izveštaji koji govore o tome da bi i Rusija i Ukrajina mogle da na slobodu puste i druge zatvorenike.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.