Rusija i Ukrajina: Satelitski snimci otkrivaju kako se ruske snage spremaju za odbranu od ukrajinske kontraofanzive

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 12:57

Rusija i Ukrajina: Satelitski snimci otkrivaju kako se ruske snage spremaju za odbranu od ukrajinske kontraofanzive

BBC analiza satelitskih snimaka otkriva ruska utvrđenja protiv ukrajinskog kontranapada.

Odmaralište na plaži prepuno utvrđenja. Glavni put oivičen protivtenkovskim rovovima. Satelitska analiza BBC tima za provere činjenica otkriva neke od obimnih sistema odbrane koje je izgradila Rusija, pripremajući se za veliku ukrajinski kontraofanzivu.

Posle višemesečnog zastoja, očekivani napad će verovatno biti ključni test za Ukrajinu, koja pokušava da dokaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da može da postigne značajne dobitke na bojnom polju oružjem koje je dobila od Zapada.

Analizirajući hiljade satelitskih slika, BBC je identifikovao ključne tačke u važnim rovovima i drugim odbrambenim objektima u južnoj Ukrajini od oktobra.

Ove četiri lokacije pružaju uvid u to šta Rusija očekuje od kontraofanzive i sa kakvom odbranom bi ukrajinske snage mogle da se sretnu.

Prvo, duž obale su "zmajevi zubi": betonski blokovi u obliku piramide, napravljeni da blokiraju put tenkova i drugih vojnih vozila.

Iza njih je niz rovova koji štite od nadolazećih napada.

Duž rovova je i nekoliko bunkera.

Gomile drva, mašine za kopanje i skladišta zmajevih zuba duž obale ukazuju na to da su građevinski radovi još bili u toku kada je slika u martu napravljena.

Neki vojni stručnjaci sugerišu da je odbrana verovatno mera predostrožnosti, a ne znak da Rusija očekuje da će odbraniti morski napad, pošto Ukrajina ima malo pomorskih kapaciteta.

"Utvrđenja su verovatno postavljena da odvrate svaku hrabru ukrajinsku operaciju za napad na Krim preko mora, a ne na kopnu", kaže Lejla Gest, obaveštajna analitičarka.

Utvrđenje plaže je samo jedan primer ogromne mreže rovova, kao što je prikazano crnim tačkama na mapi ispod, nastalih na osnovu rada analitičara otvorenog koda Bredija Afrika.

BBC tim za proveru je uspeo da identifikuje i druga ključna utvrđenja tako što je precizirao pojedinačne lokacije rovova u video snimcima, objavljenim društvenim medijima.

Otkrivanjem tačne lokacije, bilo je moguće pratiti celu mrežu rovova pomoću satelitskih snimaka.

2. Tokmak

Mali grad Tokmak je na ključnoj ruti na jugoistoku zemlje koju ukrajinske snage možda žele da iskoriste da odseku Krim od drugih teritorija pod ruskom kontrolom.

Bilo je izveštaja da su ukrajinski civili iseljeni kako bi se grad pretvorio u vojnu tvrđavu.

To bi vojnicima omogućilo pristup zalihama i bazi u koju bi se mogli povući.

Satelitski snimak iznad pokazuje da su iskopane dve linije rovova severno od Tokmaka - pravca iz kojeg bi Ukrajina morala da napadne.

Iza ovih rovova je i dalji prsten utvrđenja oko grada, sa tri sloja odbrane koji se jasno može videti izbliza na ovom snimku.

Na vrhu satelitskog snimka prikazan je protivtenkovski jarak.

Oni su obično duboki najmanje 2.5 metara, napravljeni da zarobe sve neprijateljske tenkove koji pokušaju da pređu.

Iza rova je nekoliko redova zmajevih zuba i još jedna rovovska mreža.

Ukrajinske snage će se verovatno suočiti sa novim zamkama.

Velika je verovatnoća da su i mine sakrivene između tri odbrambene linije Tokmaka, kaže Mark Kansjan iz Centra za strateške i međunarodne studije.

"Minska polja su standardni deo svake odbrane i Rusi su ih intenzivno koristili tokom rata.

"Ovde će biti veliki i bolje sakriveni, usporavajući ukrajinske napade kako bi drugi borbeni elementi, poput artiljerije i pešadije, mogli da udare na napadne snage", objašnjava.

BBC-jev tim za provere otkrio je da su još tri grada u blizini Tokmaka, utvrđena na sličan način.

3. E105 auto-put

Linija protivtenkovskih rovova i rovova sada prolazi duž 35 kilometara deonice glavnog auto-puta E105, zapadno od Tokmaka.

E105 strateški je važan put jer povezuje Melitopolj, pod ruskom kontrolom, na jugu zemlje sa severnim gradom Harkovom, koji drži Ukrajina.

Strana koja ga kontroliše može lako da se kreće oko trupa širom regiona.

Ako ukrajinske snage pokušaju da iskoriste ovaj put, Rusija će ga verovatno gađati teškom artiljerijom.

Ruski položaj je takođe u dometu drugog obližnjeg puta, T401, koji bi takođe mogao da se nađe na meti napada.

"Rusi su zabrinuti zbog nedavno izgrađenih ukrajinskih oklopnih jedinica. Ako te jedinice mogu da se popnu na glavni auto-put, mogu da se kreću veoma brzo.

"Ruska odbrana ima za cilj da ih potisne sa puteva i uspori ih"; kaže Kansjan.

4. Rivnopil, severno od Marijupolja

Luka Marijupolj ima strateški položaj, smeštana između ruskih okupiranih teritorija na istoku i Krima na jugu.

Simbol je i otpora invaziji, pošto su borci izdržali mesecima dok je grad bio opkoljen.

S obzirom na to da Rusija očekuje da će Ukrajina pokušati da grad ponovo preuzme, BBC tim za proveru je odlučio da pogleda teritoriju koja okružuje grad, otkrivši niz kružnih rovova.

Smešten u blizini malog sela Rivnopil, oko 55 kilometara severno od Marijupolja, svaki kružni rov ima gomilu zemlje u sredini, verovatno da bi zaštitio artiljeriju ili da bi oružje bilo stabilno.

U međuvremenu, kružni rovovi omogućavaju vojnicima da se zaklone, pomere artiljeriju, što im pruža mogućnost da gađaju u bilo kom pravcu.

To pokazuje da se Rusija sprema da brani područja otvorenog terena (bez prirodne zaštite od brda i reka) uz njihovu širu mrežu rovova.

Ali neki analitičari ukazuju da ukrajinske snage mogu da koriste slične satelitske snimke i dronove kako bi identifikovali i zaobišli mnoge od ovih odbrana.

"Rusi će stoga verovatno pokušati da usmere ukrajinske snage na određene rute koje su jako minirane i unapred ciljane ruske artiljerije", kaže Aleksander Lord iz strateške savetodavne kompanije Sibajlajn Ltd.

Satelitski snimci pokazuju očiglednu odbranu, što bi sve moglo da bude deo ruskog plana.

Pogledajte i ovu priču

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Satelitski snimci otkrivaju kako se ruske snage spremaju za odbranu od ukrajinske kontraofanzive

Izvor: Danas, 22.Maj.2023

BBC Odmaralište na plaži prepuno utvrđenja. Glavni put oivičen protivtenkovskim rovovima. Satelitska analiza BBC tima za provere činjenica otkriva neke od obimnih sistema odbrane koje je izgradila Rusija, pripremajući se za veliku ukrajinski kontraofanzivu. Posle višemesečnog zastoja, očekivani...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.