Rusija i Ukrajina: Ruski špijuni uspešniji od vojske - pripremali teren za invaziju od 2021.

Izvor: B92, 29.Mar.2023, 18:28

Rusija i Ukrajina: Ruski špijuni uspešniji od vojske - pripremali teren za invaziju od 2021.

Ruska obaveštajna služba je uspešnija od vojske u ukrajinskom ratu, kažu eksperti iz analitičkog centra.

Ruske bezbednosne i obaveštajne službe su bile više uspešnije u radu u Ukrajini od vojske, tvrde stručnjaci vodećeg odbrambenog analitičkog centra iz Velike Britanije.

Ruske obaveštajne agencije je pripremala invaziju na Ukrajinu od juna 2021, navodi se u izveštaju Kraljevskog instituta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost (Rusi).

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) brzo je ostvarila dominantan uticaj na stanovnike okupiranih delova Ukrajine, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je sastavljen na osnovu informacija dobijenih od izvora i snimljenih dokumenata, objašnjavaju autori.

Doprinos su dali i ukrajinski obaveštajni zvaničnici, deo informacije dobijenih je i kroz presretnute komunikacije i istraživanja na terenu.

Istraživači kažu da je FSB uspeo da preuzme hard diskove iz državnih kompjutera kako bi identifikovao prokijevske pojedince, uhapsio ih i ispitao.

Izveštaj Preliminarne lekcije iz ruskih nekonvencionalnih operacija tokom rusko-ukrajinskog rata, od februara 2022. do februara 2023, na 39 strana objašnjava i upozorava zapadne vlade o obimu ruskih tajnih operacija za infiltriranje u određene zemlje zemlje.

Džek Vatling, glavni autor istraživanja, ukazao je na nedavno hapšenje visokog nemačkog obaveštajnog zvaničnika optuženog za prosleđivanje poverljivih informacija Moskvi.

"Očigledno je", navodi se u izveštaju, "da su ruske specijalne službe uspele da regrutuju veliku mrežu agenata u Ukrajini pre invazije i da je veliki deo tog aparata ostao funkcionalan i posle invazije, obezbeđujući stalan protok obaveštajnih podataka ruskim snagama".

Najmanje 800 ukrajinskih zvaničnika je počelo da radi za FSB od čega neki dobrovoljno, a neki pod prisilom.

U isto vreme, jedinice za elektronsko ratovanje radile su na prekidu pristupa ukrajinskoj televiziji, radiju i internetu, dodatno izolujući stanovništvo u oblastima pod okupacijom.

FSB je procenio da je potrebno da kontrolišu samo osam odsto stanovništva da bi pokorili neku oblast, kaže Votling.

Opšta slika je da su ruske obaveštajne i bezbednosne agencije postigle veći uspeh u Ukrajini nego njena vojska, koja je pretrpela brojne neuspehe.

Međutim, i špijuni su imali određenih propusta.

Pogledajte video: Zašto je Francuska prolasila Žozefin Bejker heroinom

Njihova prvobitna procena pre invazije, koju su dali ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, bila je da će ruske snage biti dočekane raširenih ruku i da će se vlada u Kijevu brzo srušiti.

To se pokazalo pogrešno.

"Ruskim specijalnim službama", kaže se u izveštaju, "nedostaje poštenje da tačno izveštavaju o sopstvenim naporima. Čini se da postoji sistemski problem preteranog izveštavanja o vlastitim uspesima i prikrivanja slabosti nadređenima".

Džek Votling ukazuje na primer ruskog generala u vojnoj obaveštajnoj službi GRU koji je bio zadužen za trovanje u Solsberiju 2018. korišćenjem nervnog agensa novičok u neuspelom pokušaju da ubije Sergeja Skripalja, prebeglog iz KGB-a.

Uprkos tome što je operacija razotkrivena i navodni krivci javno identifikovani, taj general nije smenjen.

Umesto toga, on je unapređen.

Pogledajte video: Zašto Amerika zahteva izručenje Džulijana Asanža

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Ruski špijuni uspešniji od vojske - pripremali teren za invaziju od 2021.

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2023

Ruska obaveštajna služba je uspešnija od vojske u ukrajinskom ratu, kažu eksperti iz analitičkog centra.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.