Rusija i Ukrajina: Makron računa da će kineski predsednik Si Đinping urazumiti Rusiju

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 13:36

Rusija i Ukrajina: Makron računa da će kineski predsednik Si Đinping "urazumiti Rusiju"

Francuski predsednik i predsednica Evropske komisije u poseti Kini kako bi razgovarali o mirovnom planu u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je prvog čoveka Kine Sija Đinpinga da iskoristi uticaj kako bi pomogao da se zaustavi ruski rat u Ukrajini.

"Znam da mogu da računam na vas da ćete Rusiju urazumiti", rekao je Siju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na početku pregovora u Pekingu.

Francuski lider boravi u državnoj poseti Kini, koja je odbila da osudi invaziju Rusije na Ukrajinu.

Kina i Francuska su zajedno pozvale međunarodnu zajednicu da uradi sve kako bi se izbegla dalja eskalacija sukoba u Ukrajini, izjavio je u četvrtak Si Đinping, a prenosi novinska agencija Rojters.

"Evropa je nezavisni pol u multipolarnom svetu i Kina podržava sopstvenu stratešku autonomiju", rekao je Si na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom.

Makronu se u poseti Kini pridružila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kina je predložila plan od 12 tačaka za mir u Ukrajini nastojeći da ojača sopstvenu ulogu u međunarodnoj diplomatiji.

Dok su zapadne zemlje generalno odbacile kineski predlog, ukrajinski lider Vladimir Zelenski pozvao je Sija na razgovor, čiji se odgovor i dalje čeka.

Posle posete nemačkog kancelara Olafa Šolca i španskog premijera Pedra Sančeza, Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen otišli su u Kinu kako bi ojačali saradnju Evrope i Kine.

Poput Šolca i Sančeza, šef francuske države i predsednica Evropske komisije pokušavaju da nagovore Sija da preduzme dalje korake za zaustavljanje rata u Ukrajini, a istovremeno razgovaraju o sve težim odnosima između Evropske unije i Kine, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Nekoliko dana pre dolaska, fon der Lajen oštro je kritikovala Sija zbog održavanja prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pozivajući se na kineski mirovni plan od 12 tačaka, ona je naglasila da bilo koja inicijativa koja konsoliduje ruske aneksije "jednostavno nije održiv".

Makron i Fon der Lajen zalažu se za dva "prilično različita pravca evropskog razmišljanja o Kini", rekao je dr Endrju Smol, viši saradnik u istraživačkom centru nemačkog Maršalovog fonda.

"Jedan je da Kina produbljuje podršku Putinu u ratu. Oni će u najmanju ruku hteti da kažu da će to biti štetno po čitav odnos sa Evropom."

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.