Rusija i Ukrajina: Kijev tvrdi da je ruski dron pao u Rumuniji, Bukurešt negira

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 07:33

Rusija i Ukrajina: Kijev tvrdi da je ruski dron pao u Rumuniji, Bukurešt negira

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje tvrdnje Kijeva i napominje da se tako nešto nije dogodilo.

Ukrajina tvrdi da su ruski dronovi završili na rumunskoj teritoriji tokom napada na susedni ukrajinski grad.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je novinarima posle konferencije za medije u Kijevu da Ukrajina ima fotografije kao dokaze za ove tvrdnje.

S druge strane, Rumunija je odbacila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << verziju događaja o kojoj govore u Kijevu, a BBC Provera činjenica ne može da proveri autentičnost slika.

Sukob je nastao dok razgovaraju lideri Rusije i Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovao je u ruski grad Soči u pokušaju da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da oživi dogovor kojim su žitarice slobodno transportovane Crnim morem.

Putin je rekao da dogovor, koji je Moskva raskinula u julu, neće biti ponovo uspostavljen dok Zapad ne ispuni njegove zahteve za ukidanjem sankcija na ruske poljoprivredne proizvode.

Rekao je i da Rusija nastavlja sa planovima dostave besplatnih žitarica za šest afričkih zemalja i "čak logistiku daje besplatno".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.