Rusija će se raspasti. Onda krećemo mi

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 16:21

"Rusija će se raspasti. Onda krećemo mi"

Nakon Ukrajine sledi Čečenija, izjavio je čečenski zapovednik koji se bori na strani Kijeva.

Čečenski vojnici ratuju u Ukrajini kako bi nadoknadili dva veka ruskog ugnjetavanja njihove planinske i često buntovne domovine, piše portal Politiko, a prenosi Index.

"Umorni smo od Rusije", dodaje 45-godišnji zapovednik iz Čečenije koji je tražio da se njegov pravi identitet ne otkriva.

"Rusija je poput pijanog suseda. Jednog dana dođe u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvoj dom i želi da ga zapali. Uhvatiš ga, on pobegne. Drugi dan vraća se trezan i moli za oproštaj. A onda se vrati pijan s pištoljem i ubije ti ženu i decu", kaže taj zapovednik, čije je vojno ime Torto.

"Ovo je Treći čečenski rat i ovag puta ćemo pobediti", dodaje njegov saborac, 20-godišnjak koji se zove Maga.

Na ukrajinskoj strani bori se od 150 do 200 čečenskih dobrovoljaca, većinom sinova i unuka emigranata koji su se borili u Prvom ili Drugom čečenskom ratu.

Podijeljeni su u tri formacije – grupu Džohara Dudajeva, nazvanau po prvom postsovjetskom predsedniku nezavisne Čečenije; grupu Šeika Mansura koja je kritikovana zbog veza s islamističkim grupama i na tajnovitiju grupu koja radi s ukrajinskom vojno-obaveštajnom službom (GUR) i čiji su pripadnici obučeni u crno, a čak i kada su u sigurnim granicama Kijeva kreću se naoružani i maskirani.

Čečeni su trenutno uglavnom angažovani u Bahmutu, u višemesečnoj krvavoj bitci koja je dovela do velikih žrtava na obe strane, a prema gubicima može se uporediti sa sukobima u Prvom svetskom ratu.

I Torto i Maga smatraju da su u Ukrajini kako bi se na kraju borili za Čečeniju – da je poraz Rusije u Ukrajini neizbežan i da će to dovesti do oružanog ustanka u njihovoj domovini na Severnom Kavkazu.

"Verujte mi, kada Rusija izgubi ovaj rat s Ukrajinom, neće moći da postoji kao država. To je nemoguće. Raspašće se", kaže čečenski borac.

Torto izražava gađenje prema proruskim čečenskim borcima zvanim Kadirovci - a posebno prema zločinima s kojima su povezani.

Nazvani "TikTok vojskom" zbog internet promocije svoje brutalnosti, Kadirovci su optuženi za silovanja, ubistva i pljačke u Buči, a u julu su optuženi i za mučenje i kastraciju ukrajinskog ratnog zarobljenika u Priviliji u Luganjskoj oblasti, što su objavili na svom Telegram kanalu.

Neki istražitelji sumnjaju da su možda Kadirovci, a ne plaćenici Vagner grupe, odrubili glavu ukrajinskom zarobljeniku početkom aprila, što je takođe objavljeno na internetu.

Ali, uprkos svojoj predanosti borbi, Čečeni ne uživaju isti status kao i ostali strani dobrovoljci koji se ovde bore. Za razliku od ostalih stranih formacija, oni formalno nisu deo međunarodne legije, ne plaća ih ukrajinska vlada i moraju se opremiti sami. "Samo nam daju municiju kad smo na prvim linijama", kaže Maga.

Kako bi ostali aktivni na frontu, oni su domišljati, traže donacije i prodaju online predmete prikupljene s bojnog polja. Druge strane i ukrajinske jedinice su velikodušne, često dopuštajući Čečenima da zadrže najveći udeo oružja i municije koje ruske snage ostave za sobom kada se povuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.