Rusija će pojačati napade na Ukrajinu – Putin

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2024, 00:07

Rusija će pojačati napade na Ukrajinu – Putin

Ukrajinski napad za vikend na ruski grad Belgorod, u kojem je na desetine civila poginulo i povređeno, bio je teroristički čin, izjavio je u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin. Kijev neće ostati nekažnjen kada se upusti u takve aktivnosti, upozorio je on.
Predsednik je insistirao na tome da Moskva neće uzvratiti neselektivnim napadima na civile, već će se umesto toga fokusirati na ukrajinske vojne lokacije. Predsednik je to izjavio na Novu godinu u vojnoj bolnici u Moskvi, gde se susreo sa ruskim vojnicima ranjenim tokom vojne operacije koja je u toku. Jedan od vojnika pitao je Putina o njegovom mišljenju o ukrajinskom udaru na Belgorod i pristupu Moskve odmazdi; predsednik je to jasno opisao kao „teroristički akt“, koji je izveden upotrebom neselektivnog oružja. „Ovim oružjem su pogodili pravo u centar grada, gde su ljudi izlazili u novogodišnjoj noći. Samo napad, ciljani udar na civilno stanovništvo. Naravno, ovo je teroristički napad; ne postoji drugi način da se to opiše“, izjavio je Putin. Napori Ukrajine u borbi protiv terora imaju za cilj destabilizaciju Rusije i „zastrašivanje“ stanovništva zemlje, objasnio je on. Rusija neće uzvratiti istom vrstom na akcije Kijeva, iako smo u stanju da to učinimo, naglasio je Putin. „Naravno da možemo, sposobni smo da bombardujemo Kijev i bilo koji drugi [ukrajinski] grad“, izjavio je predsednik. Umesto toga, Rusija će nastaviti da gađa ukrajinska vojna sredstva i infrastrukturu, izjavio je Putin, upozoravajući da će broj takvih udara rasti. Terorističke aktivnosti ukrajinskih vlasti neće ostati bez odgovora, naglasio je on. Naravno, nijedan takav zločin, a ovo je svakako zločin protiv civilnog stanovništva, neće ostati nekažnjen, u to nema sumnje. „Udaramo visokopreciznim oružjem na centre odlučivanja, na lokacije okupljanja vojnog osoblja i plaćenika, na druge čvorove ove vrste, na vojne objekte, pre svega. I oni su prilično bolni, ovi udari. To ćemo nastaviti da radimo“, izjavio je Putin. Belgorod, kao i drugi regioni jugozapadne Rusije, bili su izloženi ponovljenim artiljerijskim, raketnim i bespilotnim udarima ukrajinskih snaga usred sukoba koji je u toku. Grad je u subotu bio podvrgnut najsmrtonosnijem napadu do sada, kada je pogođen projektilima ispaljenim iz višecevnih raketnih bacača. Municija je oštetila veći broj javnih objekata i stambenih zgrada. Napad, koji je navodno naredio lično ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, odneo je živote najmanje 24 civila, a više od 100 je povređeno. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.