Rusija: Šta ako u MKD dođe do scenarija Ukrajine?

Izvor: B92, 14.Apr.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Šta ako u MKD dođe do scenarija Ukrajine?

Moskva -- Rusija je zabrinuta zbog pogoršanja političke krize u Makedoniji i apeluje na mirno razrešenje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Brinu nas izveštaji o pogoršanju političke situacije u Makedoniji i sukobima do kojih je došlo u Skoplju", navelo je rusko Ministarstvo i pozvalo "sve strane da pokrenu politički dijalog i uzdrže se od pogoršanja krize koja traje više od godinu dana", prenela je agencija Tas.

Ministarstvo je saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je "makedonska opozicija još jednom postala instrument raspirivanja unutrašnjeg političkog konflikta, između ostalog uz pomoć spolja, sa ciljem da se poremeti održavanje prevremenih izbora zakazanih za 5. jun, a koji predstavljaju jedini demokratski i legitimni način za izlazak iz duge krize".

U saopštenju se navodi da je održavanje prevremenih izbora "dogovoreno u leto 2015. godine, uz aktivno učešće Evropske unije i SAD, a partneri sa Zapada bi trebalo da se pridržavaju postignutih sporazuma i preuzmu odgovornost".

"Smatramo nedopustivim pogoršanje krhke situacije u Makedoniji, koja je uzrokovana komplikovanom etničkom i verskom strukturom u toj zemlji. Primena ukrajinskog scenarija, iniciranje nezakonitih akcija i državni udar spolja bi mogli da izazovu duboke potrese u Makedoniji i destabilizaciju situacije na čitavom Balkanu", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je pozvalo "sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da krenu putem razrešenja unutrašnjeg makedonskog problema mirnim putem, uz poštovanje akcija i odluka legitimnih vlasti i vođstva Makedonije".

Odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" podigla je tenzije u inače veoma rovitoj makedonskoj političkoj situaciji. U protekla dva dana su održavani protesti građana i opozicije protiv odluke predsednika.

Tim povodom zabrinutost su izrazili i SAD, EU, Nemačka.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han osudio je odluku makedonskog predsednika, rekavši da su postupci makedonskog rukovodstva ugrozili izglede te zemlje za bliže odnose s EU i NATO.

Han je doveo u pitanje to da li u ovakvim okolnostima predstojeći parlamentarni izbori mogu da budu kredibilni.

Han je pozvao makedonske političke partije i građane da se uzdrže od nasilja, ističući da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

SAD su osudile odluku makedonskog predsednika upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

I nemačka vlada duboko je zabrinuta zbog odluke makedonskog predsednika i pozvala sve političke aktere da pojačaju napore za stvaranje minimalnih uslova za održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.